Kultura

Predstavljen bogat turistički program za predstojeću sezonu na Feliks Romulijani

foto: zajecar.info

U Narodnom muzeju u Zaječaru, predstavljen je program, povodom nove turističke sezone na arehološkom nalazištu “Feliks Romulijana”.

O novitetima koje su ove godine uljučene u turističku ponudu Narodnog muzeja “Zaječar”, govorila je Maja Živić, direktor ove ustanove.

“S obzirom da je “Feliks Romulijana” jedino srpsko arehološko nalazište koje se nalazi na listi UNESCA, imamo najavljen dolazak ekskurzija i većih gurpa, koje interesuje kulturno istorijski turizam. Ono što će biti novo je manifestacija “Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10”, od 13. do 19. maja 2019. Drugi put će biti 25. maja kada je Dan “Feliks Romulijane”. To je proisteklo iz saradnje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Narodnog muzeja u Zaječaru.

Imaćemo i filmske kuće i centre za urbani razvoj, što je vezano delom za proširenu stvarnost, tako da ćemo imati neke mogućnosti za otkopavanje mozaika, kao neku vrstu virtuaelnog vodiča. Imaćemo virtualne razglednice, gde će se pojavljivati car Galerije i govoriti na 5 jezika o svojoj palati”, istakla je Maja Živić, direktor Narodnog muzeja “Zaječar”.

Maja Živić, direktor Narodnog muzeja “Zaječar”; FOTO: zajecaronline.com

Ona je najavila da će se raditi i arheološki film o Maguri, koja je udaljena od samog nalazišta “Feliks Romulijane”.

“Druga stvar, je arheološki film o Maguri. Magura je prostorno odvojena od same palate, i kako bi Maguru učinili vidljivijom za posetioce biće urađen ovaj film.”

Najavljen je i projekat sa Danube Competence Centrom, koji je vezan za rutu “Putevima rimskih careva i vina”. U ovom projektu učestvuje nekoliko evropskih zemalja.

“To je, inače, projekat evropske komisije. Učestvuju Mađari, Rumuni sa dva velika arheološka nalazišta. Takođe, učestvuju i Hrvati – Istra i Pula, Bugari iz Rusa koji imaju kompleks srednjovekovnih manastira, i “Romulijana” kao srpsko nalazište pod zaštitom UNESCA.

Projekat uključuje obilaske i razmenu iskustava. U okviru toga 25. maja je Dan “Feliks Romulijane”. Tada ćemo da rekonstruišemo i svakodnevni život i sve ono što se radilo u to neko vreme. Biće rekonstruisana rimska kuhinja kao fuzija sa srpskom i vlaškom kuhinjom. Radiće se frizure iz tog perioda, biće radionica za izradu keramike, kao i mnogo drugih stvari”, dodala je Živić.

Prošle godine bilo je više od 30 hiljada posetilaca na arheološkom lokalitetu “Feliks Romulijana”, a mnogo više je bilo i stranaca. Besplatne ulaznice su za Zaječarce i školarce, za “Feliks Romulijanu”, Narodni muzej i za Radul begov konak. Radno vreme “Feliks Romulijane” do kraja aprila 2019. je od 9 do 17 sati, a posle toga od 8 do 20 sati. Narodni muzej “Zaječar” radiće od 8 do 18 sati tokom sezone.

FOTO: zajecaronline.com

 

Dodaj komentar