fbpx
Društvo Politika

PREDOMISLIO SE: Ničić ipak dao saglasnost na POVEĆANJE FIRMARINA za 33%

Na prvom ovogodišnjem zasedanju Gradskog veća 4. januara ponovo se na dnevnom redu našao gotovo identični Predlog Odluke o lokalnim komunalnim taksama koji je predviđao povećanje firmarina za preduzetnike i pravna lica za 33%.

Da podsetimo, polovinom decembra 2018. godine nakon pisanja portala “Zaječar online” da gradsko rukovodstvo planira da zaječarskim privatnicima poveća “harač” za trećinu sadašnjeg nameta, oglasio se gradonačelnik Boško Ničić sa tvrdnjom da je pomenuti Nacrt Odluke donet bez prethodne konsultacije sa njim kao predsednikom Gradskog veća, isključivo na osnovu procene nadležnog Odeljenja Gradske uprave.

“Nakon bolje analize efekata odluke i verovatno povećanja taksi za kladionice, igre na sreću, menjačnice, banke, osiguravajuća društva i sl., ništa drugo neće biti povećano i ostaće verovatno na nivou iz 2013. godine”, istakao je sredinom decembra za naš portal gradonačelnik Ničić.

On je tom prilikom dodao da će se pomenuta odluka naći pred većnicima i odbornicima početkom 2019. godine, ali i da će se o istoj prethodno obaviti i šira rasprava.

Međutim, bez prethodne najave “u minut do 12” na prvom ovogodišnjem zasedanju u petak, 4. januara Gradski većnici ponovo su usvojili  gotovo identičan predlog Odluke o lokalnim komunalnim taksama i istog dana pokrenuta je i javna rasprava koja se završava sutra, 9. januara.

Ta “šira” rasprava kako je najavio gradonačelnik traje nepunih 5 dana, od čega su zvanično 2 dana vikenda, a preostala 3 vreme obeležavanja najradosnijeg Hrišćanskog praznika Božića.

Tako da inicijative, predloge, sugestije i komentare do 9. januara možete dostaviti u pisanom i elektronskom obliku na adresu: Gradsko veće grada Zaječara, Trg oslobođenja br. 1 i mejl adresu gradsko.vece@zajecar.info.

Kakva su to “verovanja” navela gradonačelnika da se predomisli i lokalnim preduzetnicima ipak još dodatno “zategne omču oko vrata”, vreme će pokazati.

Uskoro će biti jasno i to da li će preduzetnici u gradu na Timoku pomenute namete moći da izdrže ili će zbog previsokih cena svoja preduzeća morati da zatvore.

A postoji mogućnost i da , silom prilika, isti taj novac uračunaju u cenu svog proizvoda ili usluge, pa će “harač” na kraju opet platiti obični građani.

Koliki su novi iznosi firmarina?

Preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod veći od 50 miliona dinara plaćaće ubuduće taksu za isticianje firme na poslovnom prostoru, popularnu firmarinu, u iznosu od 121.056,00 dinara umesto dosadašnjih 91.024,00 dinara što predstavlja povećanje od 33 %.

I srednja pravna lica, bez obzira na obim prihoda, po novoj odluci plaćaće firmarinu u iznosu od 121.056,00 dok je za velika pravna lica taksa utvrđena u iznosu od 181.584,00 dinara, umesto dosadašnjih 151.935 dinara.

Sva pravna lica, bez obzira na veličinu, koja obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka – plaćaće umesto 506,450 dinara, taksu u iznosu od 605.280,00 dinara.

VIŠE NE MOŽE: Da li su nameti morali biti podignuti do maksimalne granice koju predviđa zakon?

Aktuelni Zakon o finansiranju loklane samouprave Članom 15a predviđa da preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod do 50 miliona dinara ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru.

  • Međutim, preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod veći od 50 miliona dinara mogu plaćati firmarinu na godišnjem nivou najviše do dve prosečne zarade, 
  • velika pravna lica do 3 prosečne zarade,
  • a sva pravna lica, bez obzira na veličinu, koja obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka mogu plaćati firmarinu na godišnjem nivou najviše do deset prosečnih zarada.

Gradonačelnik povećanje firmarina ne želi da komentariše, uz konstataciju da sednici Gradskog veća nije ni prisustvovao

U telefonskom razgovoru danas smo od gradonačelnika Ničiča pokušali da saznamo zbog čega je odluku o lokalnim komunalnim taksama ponovo na “mala vrata” progurao u javnost i zašto je takse povećao i za mala i srednja preduzeća i pravna lica, iako je pre samo nekoliko nedelja  naglasio da to neće učiniti.

Bez želje da na pitanje odgovori, jasno je istakao da su pomenutu odluku na sednici Gradskog veća 4. januara kojom je predsedavala Marina Milić usvojili prisutni članovi veća, te da se njima obratimo ukoliko imamo nekih nedoumica.

Glavna naša nedoumica je ta zašto na kraju obrazloženja pomenute Odluke o lokalnim komunalnim taksama stoji upravo pečat i potpis gradonaćelnika Ničića, ako on sa istim nije upoznat, i kako mimo njegovog znanja i saglasnosti kao predsednika Gradskog veća, članovi veća mogu da odlučuju.

 

Hoće li pomenut predlog Odluke na sledećem zasedanju (zbog “neobaveštenosti” gradonačelnika) većnici ponovo staviti van snage ili će građani još ono malo snage koja im je preostala morati da upotrebe i preuzmu stvar u svoje ruke?!

5 komentara

  • a šta ste očekivali?deda mraz je bio aktivan.razmišljao je.jezivo!!!hajde ove godine da raščistimo sa bagrom!!!!

  • a što se ne pohvališ koliko ti je ljudi izašlo na božić??i popovi te otkačinju!!!polako ali sigurno.bliži se kraj.bas se plašim kako ćemo bet tebe i tvojih poltrona.

  • Mrs stoko! Svi ste isti… prvo daju pomoc pri samozaposljavanju, onda digne firmarine i uzme vise nego sto je dao. A radnjice se jos nisu ni razradile. Mrs debili jedni

  • Mnogo je kume,mnogo…svi ce da zatvore radnje.Ministarstvo treba uredbom da regulise koliko moze alava lokalna vlast maksimalno da podigne naknadu za firmarine…propast

Dodaj komentar