fbpx

Praznik Svetog Ćirila i Metodija obavezno ispostite: Sve radove odložite za drugi dan

Dan je dva sveca veoma važna svim Slovenima – crveno slovo u kalendaru zbog svetih Kirila (Ćirila) i Metodija. Ovaj praznik uskoro bi mogao u Srbiji da se obeležava kao državni.

Preporuka:

Bor: Pretio prodavačici makazama i tražio novac

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru uhapsili su V.S.(1982) iz Bora, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično...

PRIRUČNIK: Nakon upotrebe važno je pravilno skinuti i odložiti masku i rukavice

Da bi njeno nošenje imalo efekta, maska za lice mora pravilno da se postavi kako bi pokrila nos i...

Grad Zaječar naručio 10.000 maski: Ničić – verovatno ćemo ih deliti besplatno građanima

Grad Zaječar naručio je od preduzeća "Yumco" iz Vranja 10.000 zaštitnih maski za lice, koje će, kako najavljuje gradonačelnik...
- Reklama -

U Srbiji se danas obeležava Dan svetih Ćirila i Metodija i Danas slovenske pismenosti i kulture. U sećanje na misionare i kulturne i političke diplomate, tvorce prvog slovenskog alfabeta, održavaju se službe u crkvama širom pravoslavlja ali i kulturne manifestacije u zemljama kojima su braća iz Soluna donela hrišćanstvo i pismenost.

Pošto ove godine pada u petak, svaki vernik bi na ovaj praznik trebalo da posti. Takođe, sve poslove po kući trebalo bi da ostavite za drugi dan, jer se na ovaj praznik ne pere, ne šije, niti se rade bilo kakvi teži poslovi.

Dobro je na današnji dan deca da čitaju knjige, kako bi dobro učili tokom cele godine. Ako ste student, i za vas važi ovo.

Dan Ćirila i Metodija, odnosno samo Ćirilovo ime neposredno se povezuje za ćirilicu. Ali,nasuprot široko uvreženom mišljenju, ovaj vizantijski miisionar nije osmislio ćirilicu, već njenu slovensku prethodnicu – glagoljicu.

Sama ćirilica je delo nekog od naslednika, a kao „osumnjičeni“ se pominju Ćirilovi učenici sveti Kliment i Naum Ohridski, i Metodijev učenik Konstantin Preslavski,iz istoimenih čuvenih škola tadašnje Bugarske.

Podsećamo, Vlada Srbije usvojila je u 16. maja Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojim se predlaže da 24. maj bude novi praznik – Dan Ćirila i Metodija. Taj dan će se obeležavati radno, najavio je ministar kulture.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: