Društvo

PRAVOSNAŽNO: Velika pobeda Telekoma, Šolak i SBB opet gubitnici!

pobeda telekoma
foto: profimedia.rs

Velika pobeda Telekoma!

Stavljena tačka na jednu od afera koje Junajted grupa, u višegodišnjoj kampanji dezinformacija, konstruiše protiv tržišnih konkurenata.

Privredni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Privrednog suda kojom je odbačena tužba operatera SBB protiv kompanija Telekom Srbija i Yettel. Uz zaključak da nema mesta poništavanju ugovora o zakupu optičke infrastrukture koji su sklopili 2021. godine.

Pravosnažnom presudom, Apelacioni sud je konstatovao da je jedini motiv zaključenja ugovora između Telekoma i tadašnjeg Telenora, a sadašnjeg Yettela, bio ekonomski interes. Odnosno uspeh u tržišnoj utakmici.

Nema mesta tvrdnjama operatera u vlasništvu Dragana Šolaka “da je pobuda tuženih nedopuštena, protivna moralu i dobrim običajima”. Presudio je Privredni sud još u septembru 2022, a potvrdio Privredni apelacioni sud odlukom koja je stranama u sporu uručena prošlog meseca.

Ovim je stavljena tačka na bar jednu u nizu afera koje Junajted Grupa i njen gazda Šolak, vlasnici operatera SBB i većeg broja medija poput N1 i Nova S, već godinama konstruišu protiv svojih tržišnih konkurenata. Pre svega protiv onog najvećeg i najuspešnijeg – Telekoma Srbija.

Nesposoban da pobedi u tržišnoj borbi, gazda Šolak sa svojom kompanijom protiv Telekoma vodi beskrupuloznu kampanju dezinformacija. Sa željom da najvećeg konkurenta diskredituje i praktično silom zaustavi njegov rast. Ali, kao što su gubitnici na tržištu, gde je Telekom Srbija zacementirao lidersku poziciju kako u Srbiji tako u celom regionu. Sada su postali gubitnici i pred pravosuđem!

Velika pobeda Telekoma

U ovom sporu, SBB je pokušao da preko suda isposluje poništavanje ugovora o zakupu optičke infrastrukture Telekoma od strane Yettela (tadašnjeg Telenora) iz 2021. godine. Šolakov operater je tvrdio da je taj ugovor protivan propisima i dobrim poslovnim običajima. A sve na osnovu internog izveštaja o ugovoru koji je Vladimir Lučić, tada koordinator multimedije u Telekomu, sadašnji generalni direktor, poslao Izvršnom odboru kompanije.

Pored pokušaja diskreditacije Telekoma, tužba SBB imala je za cilj da sudskom odlukom uguši novog konkurenta, odnosno da spreči ulazak Yettela kao novog igrača na tržište kablovske distribucije. Iako je Komisija za zaštitu konkurencije ugovor o zakupu Telekomove optike prethodno odobrila.

Prvostepeni sud je odlučio, što je Apelacioni potvrdio, da nema mesta poništaju ugovora. Nema dokaza da se sprovođenje tog ugovornog odnosa obavlja nezakonito na štetu SBB. Poslovni odnos Telekoma Srbija i Yettela je u domenu dozvoljenih sredstava konkurencije.

Privredni apelacioni sud je u svojoj presudi, generalno, ponovio argumente za odbijanje tužbe SBB, koje je izneo Privredni sud.

Sud uštedeo Šolaku pare!

Žalba SBB na presudu Privrednog suda delimično je usvojena samo po jednom osnovu. Privredni apelacioni sud je preinačio prvostepenu odluku. Ali i smanjio iznos parničnih troškova koje Šolakov operater treba da plati tuženima Telekomu Srbija i Yettelu.

SBB, inače, ima pravo da Vrhovnom sudu podnese vanredni pravni lek protiv ove presude Privrednog apelacionog suda – reviziju. To ipak ne menja činjenicu da je ovaj postupak pravnosnažno okončan donošenjem odluke na apelaciji.

Privredni apelacioni sud takođe naglašava činjenicu da je Komisija za zaštitu konkurencije odobrila ugovor. Kao i da je RATEL potvrdio da Yettel, na osnovu izdatih dozvola, ima pravo da koristi optiku Telekoma Srbija.

– Prvostepeni sud je, imajući u vidu da je pobuda, odnosno motiv na strani prvotuženog, ekonomske prirode, ali i zakonske, jer je imao obavezu zaključenja navedenih ugovora. Kao i da drugotuženi nije imao saznanja o nedopuštenoj pobudi prvotuženog, našao da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni uslovi za ništavost ugovora, u smislu člana 53. stav 2. Zakona o obligacionim odnosima. Drugostepeni sud nalazi da je odluka prvostepenog suda pravilna – zaključuje se u presudi Privrednog apelacionog suda u Beogradu.

ZaječarOnline/Hypetv.rs/alo/O.B.

Dodaj komentar