fbpx

Pravoslavni vernici slave Ivanjdan

Preporuka:

Boranka (23) zatečena na ulici u vreme zabrane kretanja: Moraće da plati kaznu od…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru podneli su prekršajnu prijavu protiv dvadesettrogodišnje devojke zbog nepoštovanja Naredbe o ograničenju i...

„Kapija Bora“ na licitaciji, Rakita se pominje kao kupac

Grad Bor raspisao je Oglas za javno nadmetanje dela objekta "Kapija Bora" površine 1.808,90 m2 po početnom iznosu od...

U istočnoj Srbiji u samoizolaciji oko 1200 građana, virusom korona zaraženo samo dvoje iz Zaječara

Prema podacima sajta covid19.data.gov.rs na dan 26. mart u Timočkoj krajini su registrovana samo dva slučaja zaraze korona virusom...
- Reklama -

Kao spomen na proroka Jovana Preteču i Krstitelja, koji je najavio Hristov dolazak, pravoslavni vernici danas proslavljaju Ivanjdan. Ivanjdan je praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja.

Jovan se naziva Krstiteljem, jer je u reci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista, a Pretečom, jer je najavljivao dolazak Hristov i pozivao ljude na pokajanje.

Za dan ovog velikog sveca vezani su i različiti običaji. Jedan od njih je i pletenje venčića od poljskog bilja i cveća, kojim se kite kapije.

Venčići se čuvaju do narednog Ivanjdana, a bilje se koristi i u ishrani zbog blagotvornog uticaja. U Timočkoj krajini, čim svane Ivanjdan, ljudi odlaze na livadu i zarivaju glavu u rosnu travu da bi obezbedili dobro zdravlje tokom cele godine.

U nekim krajevima, noć uoči Ivanjdana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence. Venac okačite iznad ili sa desne strane kućnih vrata. Veruje se da će on štititi dom od nesreće tokom cele naredne godine.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: