fbpx
Društvo

Pravoslavni vernici slave danas Ivanjdan

printscreen/youtube.com

Dan rođenja svetog Jovana Preteče i krstitelja Isusa Hrista, pravoslavni vernici slave danas kao Ivanjdan.

Jovan se naziva Krstiteljem, jer je u reci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista. Jovana nazivaju i Pretečom, jer je najavljivao dolazak Hristov i pozivao ljude na pokajanje.

Kao mlad, Jovan je otišao u pustinju gde se hranio korenjem i divljim medom. U propovedima je kritikovao moralno posrnuće svojih savremenika, pozivajući ih da se pokaju i vrate životu po Božijim zakonima. On je krštavao ljude u reci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim “ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem”. Jovana Preteču je pogubio judejski kralj Irod.

Na ovaj dan obeležavaju se i različiti običaji

Jedan od njih je i pletenje venčića od poljskog bilja i cveća, kojim se kite kapije. Venčići se čuvaju do narednog Ivanjdana, a bilje se koristi i u ishrani zbog blagotvornog uticaja. 0Vencima od ivanjskog cveća pokazuje se da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke – sredine leta i da se time “ovenčala”.

U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre oko kojih se igralo i pevalo. Verovanje je da ovog dana sunce kreće nazad sa severa prema jugu, tri puta stane i zaigra, počne da opada, dani postaju kraći. Zbog toga, u mnogim krajevima u sumrak pale vatru da danu “pojačaju snagu”. Voda dobija magičnu moć, pa se svi kupaju u rekama, potocima, jezerima.

Veruje se da se nebo u ponoć, tri puta otvara, pa mrtve duše lako ulaze u raj. Onaj ko sačeka budan ponoć i poželi tri želje, sve će mu biti ispunjene. U ovoj noći se može otkriti zakopano blago.

Uoči Ivandana, devojke odlaze na visove i proplanke gde pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence. Zatim su, celu noć igrale i pevale. U ranu zoru su se razilazile, a svaka je nosila ugarak iz vatre da okadi kuću, a ispleten venac bi stavljale na vrh kapije.

U Timočkoj krajini, čim svane Ivanjdan, ljudi odlaze na livadu i zarivaju glavu u rosnu travu da bi obezbedili dobro zdravlje tokom cele godine.

Dodaj komentar