Društvo

PROTESTI PROTIV CENE GORIVA – 8. JUNA ŠIROM SRBIJE: Hoće li protesta biti i u Zaječaru?

Počelo je u Pančevu… a iskazivanje nezadovoljstva zbog poskupljenja goriva i akciznih nameta polako se širi Srbijom.

Iako je cena sirove nafte na svetskim berzama krenula silaznom putanjom, gorivo na pumpama u Srbiji nije dobilo niže cenovnike, nego se na većem broju pumpi prodaje skuplje za dinar-dva u odnosu na proteklu nedelju.

Tako je benzin od 95 oktana dostigao i cenu od 152,70 dinara za litar, evrodizel 157,90 dok su cene litra „kvalitetnijeg“ benzina i evrodizela „otišle u nebo“ pa je tako, na primer, „G drajv dizel“ dostigao 167 dinara!

Minulih dana gotovo da nema osobe koja putem društvenih mreža nije dobila poziv da se priključi protestu zbog visine cene goriva u Srbiji i da 8. juna 2018. godine tačno u 17 sati zaustavi svoje vozilo gde god se nalazi.

Nezvanično, do sada će se najavljenom protestu 8. juna u 17 sati priklčjučiti 30-ak gradova u Srbiji. Među njima će biti Požarevac, Veliko Gradište,Petrovac na Mlavi, ali i Smederevo.

Ni Nišlije po svemu sudeći, neće sedeti skrštenih ruku…

Međutim, na poziv pokreta „jednostavno.siri“ da i Zaječarci u što većem broju izađu na ulice i u navedenom terminu blokiraju saobraćaj, na svom facebook profili oglasio se i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić:

Internet zajednica koja je nastala pre nekoliko dana povezivanjem vozača iz svih krajeva Srbije  trenutno broji više od 40.000 članova.

Zahtevi  su sledeći:

Na ovu temu oglasili su se i stručnjaci poput generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislava Mićovića, koji je za „Večernje novosti“ potvrdio da je u poslednjih mesec dana prosečna cena benzina veća je za 4,8, a dizela za 6,2 %.

Kao razlog za skok cena iz Udruženja „krive“ dolar, ali ne poruču ni da su od početka godine državna zahvatanja u Srbiji po litru benzina povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07 dinara.

Analiza UNKS-a pokazuje da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 odsto (82,44 dinara po litru), a dizela 53,8 odsto (85,60 dinara poo litru)

U ovakvim situacijama su prethodnih godina mnoge države reagovale privremenim smanjenjem akciza.

“ U Srbiji je poslednji put ova mera primenjena 2012, kada je Vlada smanjenjem akciza na period od oko šest meseci doprinela smanjenju cene goriva, čime je u prvom redu sprečen veći poremećaj u onim sektorima privrede na koje cena goriva značajnije utiče“, istakao je Mićović.

Jesu li ovo dovoljni razlozi da se narod pobuni i da li će protesta u Zaječaru 8. juna zaista biti, ostaje da se vidi…

3 komentara

  • U centru Beča na Šelovoj pumpi i provatnoj pumpi benzin koji je naravno boljeg od našeg 1,10 Eura.
    To nisu prazne priče nego stvarnost.

  • Ovaj Nicic preletac ce nekom da prica.Moramo da se krijemo jer bi nas odmah uhapsili kao drzavnog neprijatelja br 1.Drugo: vlast bi platila organizatoru da se smiri i kraj.Tako i ti funkcuonises Nicicu prodana duso

Dodaj komentar