Društvo

Potpisani ugovori sa poljoprivrednicima: Poboljšanje uslova za proizvodnju i obnavljanje dotrajale mehanizacije

Foto: Pixabay.com

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Zaječara danas su u velikoj sali Skupštine grada potpisali ugovore o podsticajima za nabavku nove priključne mehanizacije za voćarstvo i stočarstvo. Sredstva su odobrena za 74 registrovana poljoprivredna gazdinstva, a vrednost ugovora je 5.240.047,016 dinara.

Poljoprivrednicima se najpre obratio zamenik gradonačelnika Zaječara Vladimir Videnović, koji je istakao veliki značaj subvencija.

Vesna Stanković gradski većnik za poljoprivredu je ovom prilikom rekla da prvi put ove godine imamo i veći broj stočara koji su učestvovali na konkursu.

-Od 74 korisnika čak je 44 poljoprivrednih proizvođača prvi put konkurisalo za sredstva koja dodeljuje grad Zaječar. Ukupna vrednost investicija u nabavci mehanizacije po ovom konkursu iznosi 9,6 miliona dinara. Možemo biti ponosni što će veliki deo tih sredstava poljoprivrednici dobiti iz budžeta grada. Na ovaj način se utiče na povećanje kapaciteta naših poljoprivrednika, na obnavljanje dotrajale mehanizacije i poboljšanja uslova za proizvodnju u narednim godinama. Sve je teže naći radnu snagu i poljoprivrednici moraju da se opreme mašinama da bi uspeli da obave sve poslove. Posebno je to izraženo u voćarstvu, pa je i broj zahteva po ovom konkursu bio najveći upravo za voćare. Nažalost, konkurs za nabavku kvalitetnih grla goveda ovaca i koza u ovoj godini imao je manje prijava od predviđenih sredstava. To je pokazatelj ozbiljne situacije u stočarstvu koja nije ništa drugačija i u ostalim delovima Srbije. Mi smo pokušali da i preko konkursa za mehanizaciju pomognemo stočarima da prevaziđu ove izazove, rekla je Stanković i dodala:

-Što se tiče realizacije budžeta za poljoprivredu, Komisija je do sada donela Odluke o dodeli podsticaja za 124 poljoprivredna domaćinstva kroz četiri konkursa. Ukupno je odobreno 8,3 miliona dinara. Procena je da ćemo do kraja 2021.godine imati realizaciju budžeta za poljoprivredu veću u odnosu na prethodnu godinu za 30-40 %. Svi konkursi su završeni i u toku je obrada zahteva za još dva konkursa. Na ovaj način pokazujemo da radimo u interesu poljoprivrednika, da imamo iste kriterijume za sve i da uspešno realizujemo započete projekte i konkurse. Dali smo prednost mladim poljoprivrednim proizvođačima, jer smatramo da bez njih nema ni opstanka sela. Prema broju prijava i interesovanju za naše konkurse i projekte poverenje poljoprivrednika u grad Zaječar se povećava i prepoznaju nas kao još jedan vid finasiranja pored Ministarstva poljoprivrede, koje je primarno odgovorno za dodelu subvencija.

Cilj nam je da se u narednom ciklusu investicija nastavi sa podrškom poljoprivrednim gazdinstvima, da se kroz podsticaje podstakne prerada i da se ulaže u razvoj infrastukture u selima. Samo tako širokim pristupom biće moguće da se unapredi kvalitet života naših poljoprivrednika i da se motivišu mladi ljudi da ostanu na selu i rade poljoprivredu, navodi Vesna Stanković.

Grad Zaječar je u 2021. godini u okviru realizacije Programa podrške razvoja poljoprivrede raspisao šest konkursa za registrovane poljoprivredne proizvođače. Konkursi su bili namenjeni subvencionisanju investicija u oblasti voćarstva, stočarstva i pčelarstva. Pored toga, sredstva su odobrena i za nabavku nove priključne mehanizacije i opreme za poljoprivredu, kao i za regresiranje troškova osiguranja u poljoprivredi.

izvor: zajecar.info

Dodaj komentar