Politika

Porez na imovinu: Poreska stopa ostaje ista, povećana osnovica (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Zaječaru je danas održana sednica Skupštine grada.

Na današnjoj sednici usvojen je Predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2017. godinu, kao i Predlog odluke o utvrđivanju koeficijenata za nepokretnosti po zonama i prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti na osnovu kojih je za 2016. utvrđena osnovica poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni.

Prema rečima Stefana Zankova, predsednika Skupštine grada, od januara 2014. godine stopa poreza na imovinu je 0,3 posto, dok je u mnogim opštinama ta stopa 0,4. Kako kaže, poreska stopa ostaje na 0,3 posto.

Govoreći o ovoj odluci, šef odborničke grupe „Zajedno za Zaječar“, Ivan Joković istakao je da vlast za četiri godine nije dala ni dinar poljoprivrednicima, a kako kaže, sada pokušava da od njih uzme.

„Kako će te da pogledate u oči vašim komšijama kada budu čuli da se osnov za obračun poreza za 2017. godinu uvećava za 100, 150 posto, u nekim slučajevma i 400 posto“, kaže Joković i dodaje:

„Jedan hektar zemlje u Lasovu, Tabakovcu, Rgotini, košta 4000 evra, da domaćinstvo koje ima 10 hektara zemlje ima imovinu vrednu 50 hiljada evra. Hoće da nas ubede da mi možemo da prodamo 10 hektara zemlje u Tabakovcu za 50 hiljada evra. Ja vas pitam da li ste čuli da to može?“.

Prema rečima odbornika Nenada Ristovića, protiv ovih odluka se ne može boriti, ali zaslužuju objašnjenje.

„Protiv ovoga ne možemo da se borimo. Ali smo mogli da dobijemo jedno ljudsko obrazloženje. Ako ste našli za shodno da podignete poresku osnovicu, onda je trebalo da se izađe i da se kaže -vi građani koji živite u prvoj zoni i koji imate stan od 50 kvadrata, kojima je smanjena penzija za toliko i toliko, vi vlasnici stana kojima je smanjena plata za 10 posto, moraćete da za narednu godinu u odnosu na 2016. porez platite za toliko uvećan. Šta će grad Zaječar uraditi od dela tih sredstava, šta će biti u selima? Šta ste ove godine u selima uradili, koliko ste seoskih puteva uradili, koliko šumskih i šta ste od tih sredstava koje ste od seljaka uzeli zapravo uradili?“, rekao Ristović.

Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada, kaže da su ovo odluke koje se donose svake godine po proceduri kako je predviđeno zakonom.

„Pojedina izlaganja shvatam kao napad na naše odeljenje koje je pripremilo ove odluke. Ako je neko loše izračunao, prvi ću se složiti da se to ispravi. Od januara 2014. godine stopa poreza na imovinu je 0,3 posto. U mnogim opštinama ta stopa je 0,4. Dakle, ne povećavamo porez, već poresku stopu držimo i dalje na 0,3 posto, a sve ostalo su medijske manipulacije“, naveo je Zankov.

Šef Ivan Joković podneo je amandman na Predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2017. godinu, koji je nakon razmatranja, Gradsko veće odbacilo.

Naime, kako je Zakonom o porezima na imovinu propisan način utvrđivanja poreza, Gradsko veće je predmetni Amandman odbacilo, jer je neosnovan.

Kako stoji u obrazloženju, Zakonom o porezima na imovinu propisano je da prosečnu cenu odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji jedinice lokalne samouprave, utvrđuje svaka jedinica lokalne samouprave aktom nadležnog organa, na osnovu cena ostvarenih u prometu odgovarajućih nepokretnosti po zonama u peiodu od 1. januara do 30. septembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez na imovinu.

Na današnjem zasedanju odbornici su usvojili i Odluku osnivanju Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju“ Zaječar, Odluku o izmenama i dopunama Odluke o Gradskoj upravi grada Zaječara i Odluku o Stručnoj službi za skupštinske poslove Skupštine grada.

Dodaj komentar