Društvo

Ponekad svi uradimo nešto loše! Sad uradi nešto dobro! SPASI NEKOM ŽIVOT! DAJ KRV!

U okviru letnje kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuje Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst uz podršku lokalne samouprave, akcija davanja krvi u Zaječaru biće održana danas na Gradskom trgu do 16 sati.

Ova kampanja se organizuje trinaestu godina zaredom a prema rečima Ivane Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije cilj kampanje je promocija dobrovoljnog davalaštva krvi i podizanje svesti kod građana o dobrovoljnom davanju krvi.

„Letnju kampanju smo počeli u junu mesecu, planirana je simbolično, 13 nedelja jer se trinaest godina organizuje ova kampanja, tako da je završetak kampanje planiran za prvu nedelju septembra.

Nakon dve trećine, danas je 66 akcija u Zaječaru i do sada je u akcijama, u letnjoj kampanji prikupljeno preko 3.500 jedinica krvi.

Naša ideja, kada smo pokrenuli kampanju upravo je bila prevazilaženje letnjeg perioda koji je poznat po smanjenim rezervama krvi“, istakla je Rodić.

Inače, tokom letnjih meseci zbog ekstremno visokih temperatura broj dobrovoljnih davalaca znatno je smanjen, a to je ove godine posebno izraženo.

“ I pored akcija koje organizujemo zalihe krvi nisu dovoljne, smanjene su rezerve svih krvnih grupa, osim B pozitivne i AB pozitivne i kada bi se nastavio trend malog odaziva građana, kao što je to za ovih nedelju dana, bili bi smo prinuđeni da odlažemo neke operativne programe“, upozorava Rodić.

Kako Institut za transfuziju krvi Srbije snadbeva sve zdravstvene institucije u Beogradu u kojima se leče građani iz čitave zemlje ali i iz regiona, potrebe za krvlju su izuzetno velike.

“ Prošli i vikend pre toga, potrebe zdravstvenih ustanova i rezerve krvi koje smo obezbedili su bile preko 500 jedinica, a na primer, Služba za transfuziju krvi u Knjaževcu prikupi na godišnjem nivou 1.000 jedinica dok Služba za transfuziju krvi u Zaječaru na godišnjem nivou prikupi ispod 1.800 jedinica krvi“, napomenula je Rodić.

Zato Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst u Zaječaru pozivaju sve koji mogu da se odazovu današnjoj akciji i daju krv.

Organizatori kažu da će osim osveženja i sladoleda, dobrovoljni davaoci krvi biti nagrađeni i besplatnom kartom za kupanje na zaječarskom bazenu, a biće tu i poklona iznenađenja.

Dodaj komentar