Politika

Polaganjem venaca obeležen dan državnosti u Zaječaru

foto: zajecar.info

Povodom Dana državnosti Srbije, u Zaječaru su položeni venci na spomenik Hajduk Veljku Petroviću, junaku Prvog srpskog ustanka. Vence su položili predstavnici Gradske uprave, policije i SUBNOR-a. Ispred Gradske uprave Zaječar, venac je položio pomoćnik gradonačelnika dr Mirko Nikolić.

“Svim građanima čestitam Dan državnosti Srbije. Položili smo vence na spomenik velikom srpskom junaku Hajduk Veljku. Ovaj spomenik je simbol učešća ljudi iz ovih krajeva i doprinosa koji su dali u formiranje moderne srpske države, a viševekovni jubileji potvrđuju državnost Srbije”, rekao je dr Mirko Nikolić, zamenik gradonačelnika Zaječara.

“Predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a svake godine u znak sećanja na čitav taj period od 1804. godine polažu vence i obeležavaju ovaj dan, a okupljanje i odavanje počasti timočkom i srpskom junaku Hajduk Veljku, prilika je za podsećanje na značaj Sretenjskog ustava”, poručio je Dragoljub Nikolić, predsednik GO SUBNOR-a Zaječar.

Na današnji dan 1804. godine izbio je Prvi srpski ustanak, a istog dana 1835. donet prvi Ustav tadašnje srpske kneževine.

Uspesi u Prvom i Drugom ustanku, poznati u evropskoj istoriji kao „srpska revolucija“, omogućili su da u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića budu udareni temelji moderne srpske nacije i države.

Ovaj datum uzet je kao početak stvaranja moderne srpske države, a kao nacionalni praznik slavi se od 2001. godine.

Izvor: zajecar.info

Dodaj komentar