Društvo

Polaganjem venaca Dan primirja obeležen i u Zaječaru

FOTO: zajecaronline.com

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je i u Zaječaru polaganjem venaca i svečanom ceremonijom u na Trgu oslobođenja.

Venci su položeni na spomenik Timočanima stradalim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Vence su položile delegacije grada Zaječara, Komande garnizona Zaječar, SUBNOR-a, URMVI, delegacija Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, kao i članovi Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom mestu Kompijenj, potpisana kapitulacija Nemačke. Obeležava se posebno u zemljama pobednicama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Rusiji, SAD, Novom Zelandu i Belgiji.

U Srbiji se od 2012. godine kao glavni motiv za amblem tog praznika koristi cvet „Natalijina ramonda“, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana, na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta. Cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao „cvet feniks“, jer kada se osuši ako se zalije, može da ponovo oživi.

1 komentar

  • Stradali Timočani, da mogu da vide ko drži venac i ko stoji do “ držaoca „, okretali bi se u grobovima kao ventilatori. Kakva bruka, sramotaa i surova realnost. Venac polažu golman nasilnik i propali Saša “ Bingo „. Ološ i bitanga.
    Zaječarci zapamtite ovu sliku i setite se nje na glasanju, pa onda zaokružite.

Dodaj komentar