Društvo

Pojedina zaječarska sela imaju puno problema u oblasti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, prevoza…

foto: radiomagnum.rs

Mnogo je seoskih sredina koje nemaju nikakav oblik pružanja podrške razvoju dece, ali sva deca na području Zaječara su uključena u obrazovni sistem, pokazuju prvi rezultati projekta „Zajednicki program za inkluziju romske dece i dece iz osetljivih grupa“

Crveni krst Zaječar u okviru realizacije programa „Zajednicki program za inkluziju romske dece i dece iz osetljivih grupa“ sprovodi proces mapiranja u ugroženim ruralnim sredinama sa ciljem uvida u broj dece van obrazovnog sistema.

Svrha celokupnog procesa je da se pristupi deci van obrazovnog sistema, kako bi im se obezbedila podrška kroz mere institucija lokalne zajednice i Crvenog krsta. U okviru ovog projekta obezbeđeno je 50 paketa higijene u vrednosti od 121.125,00 dinara koji su danas podeljeni porodicama u Avramici koje su obuhvaćene programom mapiranja.

problem

foto: radiomagnum

„Porodice u Avramici imaju izuzetno velike probleme, prevoz je jako loš, put je u katastrofalnom stanju, nema ulične rasvete, izuzetno loši su stambeni uslovi, medjutim rešavanje ovih problema ne zavisi samo od udruženja Roma i Crvenog krsta već je potrebno da se uključe i lokalna samouprava i sama država“, rekao je Miljan Rašić, predsednik Društva Roma Zaječar.

-Cilj projekta je da se najpre mapira problem u seoskim sredinama, a zatim obezbedi i podrska kroz mere institucija lokalne zajednice i Crvenog krsta. Uradili smo mapiranje u Avramici, Jelašnici i Malom Izvoru. Ono što smo mi videli jeste da sela zaista imaju puno problema, naročito kada se radi o obrazovanju, dostupnosti usluga, prevoza ali i zdravstvene i socijalne zaštite. Mnogo je seoskih sredina koje nemaju nikakav oblik pružanja podrške razvoju dece, ali moram reći da nigde u ovim naseljima nismo naišli na decu osnovnoškolskog uzrasta koja ne idu u školu, objasnjava Ivanka Jovic, koordinator projekta.

ivanka jović

foto: radiomagnum (ivanka jović)

-Realizacija ovog projekta počela je u julu, a do kraja februara naredne godine sprovodiće se proces mapiranja i istovremeno će se nastojati da se ugroženim porodicama obezbedi podrška od strane lokalne zajednice, kažu u zaječarskom Crvenom krstu.

Dodaj komentar