fbpx
Društvo Izdvajamo

Podnete čak 32 inicijative Ustavnom sudu tokom vanrednog stanja

foto: pixabay.com

Ustavni sud Srbije tokom trajanja vanrednog stanja primio je ukupno 49 inicijativa za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti, od čega se njih 32 odnose na pojedine odredbe mera koje su tokom vanrednog stanja doneli Vlada Srbije i pojedina ministarstva, rečeno je Danasu u Ustavnom sudu.

Kako su naglasili, u periodu od 15. marta do 6. maja 2020. godine ukupno su formirana 704 predmeta.

– Po svim podnescima upućenim Ustavnom sudu, Ustavni sud postupa u skladu sa odgovarajućim odredbama Zakona o Ustavnom sudu i Poslovnika o radu Ustavnog suda, kojima je uređen postupak pred Ustavnim sudom. Postupak po ovim inicijativama je u toku, naveli su u USS-u.

Tokom trajanja vanrednog stanja Ustavni sud nije održavao sednice, ističući da su rad, uključujući i rad od kuće, organizovali u skladu sa preporukama nadležnih.

– Ustavni sud je za vreme vanrednog stanja, proglašenog zbog epidemije virusa kovid 19, organizovao svoj rad, uključujući i rad od kuće, u skladu sa merama i preporukama državnih organa. U skladu sa tim merama i preporukama, a pre svega u cilju zaštite zdravlja zaposlenih i sprečavanja prenošenja i širenja zaraze, Ustavni sud nije održavao sednice“, naveli su u USS-u uz napomenu da će, imajući u vidu da je Odluka o ukidanju vanrednog stanja stupila na snagu 7. maja 2020. godine, prve sednice održati već početkom sledeće nedelje.

U medijima su prethodnih dana mogle da se čuju kritike na račun Ustavnog suda i tvrdnje da ova institucija nije radila od 23. marta. Iz Ustavnog suda su, podsetimo, reagovali saopštenjem ocenivši te kritike kao netačne i tendenciozne.

„U skladu sa merama i preporukama, a pre svega u cilju zaštite zdravlja građana, kao i zaposlenih u Ustavnom sudu, Sud je od 23. marta 2020. godine, do prestanka vanrednog stanja, obustavio rad kancelarije za prijem podnesaka putem neposrednog kontakta sa strankama (tzv. šalterski rad). U navedenom periodu stranke Ustavnom sudu podneske mogu predati, kao i do sada, posredstvom pošte. Iz istog razloga, zatvoren je ulaz u zgradu iz Bulevara kralja Aleksandra, dok je i dalje otvoren ulaz iz Ulice arhiepiskopa Danila. O svemu ovome javnost je upoznata još 22. marta 2020. godine, posredstvom internet stranice Suda, kao i obaveštenjem istaknutim na ulaznim vratima Ustavnog suda“, naveli su tom prilikom iz Ustavnog suda.

izvor: danas.rs

Dodaj komentar