Kultura

Počeo drugi po redu Festival vlaške lepote Balkana

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Velikoj Jasikovi, kod Zaječara, počeo je drugi po redu Festival vlaške lepote Balkana.

Manifestacija je počela izborom za najboljeg izvođača izvornih vlaških pesama. Žiri sačinjen od pevača Žike Cvetkovića, frulaša Vitomira Stanojevića i predsednika Saveza amatera Srbije Zorana Tatića, birali su najboljeg izvođača u dve kategorije.

Tako je u kategoriji „Izvođači izvorne vlaške pesme bez muzičke pratnje“ prvu nagradu od 10,000 dinara odneo Vlastimir Žurkić. Drugo mesto zauzela je Zorica Dudejević i time osvojila 6,000 dinara. Treće mesto i 3,000 dinara osvojila je Anđelija Čerkasov.

U kategoriji „Izvođači izvorne vlaške muzike sa muzičkom pratnjom“ pobedio je Slobodan Dujkić, osvojivši time 10,000 dinara. Drugo i treće mesto, odnosno 6,000 i 3,000 dinara, odnele su Manuela Bumbešević i Stana Germanović.

Nakon takmičenja, posetioci su uživali u nastupima Gradskog folklornog ansambla „Zo-Ra“ i Folklorne sekcije Društva Roma iz Zaječara.

Večeras će se održati i Izbor za najlepšu Vlajnu Balkana, gde su nagrade: za drugu pratilju vikend u Banji Ždrelo, za prvu pratilju vikend u Sokobanji, a najlepša Vlajna dobiće letovanje u Grčkoj za dve osobe.

Organizatori Festivala su Narodno pozorište Timočke Кrajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Velika Jasikova, a sve pod pokroviteljstvom Grada Zaječara.

Dodaj komentar