Društvo Izdvajamo

Počelo suđenje Milanu Stankoviću – Sudija isključio javnost iz postupka

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Nakon odlaganja prvog ročišta danas je u Osnovnom sudu u Zaječaru otpočeo krivični postupak za nasilje u porodici protiv Milana Stankovića, pomoćnika gradonačelnika Zaječara i predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Zaječaru. Postupak se sprovodi po predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru.

Početku suđenja su pored okrivljenog i oštećene, kao i njihovih branilaca, prisustvovali i Osnovni javni tužilac, ali i većina pozvanih svedoka. Po unapred poslatim zahtevima novinara da u interesu javnosti, s obzirom da se radi o javnom funkcioneru, prisustvuju ročištu, postupajući sudija odobrio je prisustvo novinara portala „Zaječar Online“ i „Glas Zaječara“.

Sud je konstatovao da se iako je uredno pozvan, na ovom pretresu nije pojavio svedok okrivljenog, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Postupajući sudija upoznao je sve zainteresovane strane da je branilac okrivljenog Milana Stankovića, podnela  sudu zahtev da se iz ovog predmeta isključi javnost, sa obrazloženjem da se može ugroziti privatnost učesnika kao i njihove maloletne dece.

Osnovni javni tužilac rekao je da odluku prepušta sudu odbijajući da se izjasni, jer kako je rekao, sa jedne strane uvažava argumente odbrane ali sa druge strane smatra da postoji veliki interes javnosti da suđenja ne budu zatvorena.

Branilac oštećene usprotivio se ovom predlogu uz obrazloženje da niko od maloletne dece nije učesnik u samom postupku, da ne postoji mogućnost da se prisustvom javnosti ugrozi nacionalna bezbednost a da su javni funkcioneri podložni dodatnoj kritici javnosti.

Branilac oštećene smatrao je da postoji dodatni interes, da se o procesima za nasilje u porodici javnost izveštava kako bi se preventivno delovalo na buduće počinioce.

Postupajući sudija nije uvažio ove argumente i doneo je odluku da javnost bude potpuno isključena i saopštio novinarima da napuste sudnicu.

Izražavajući ogromno zadovoljstvo zbog ovakve odluke suda, novinare je iz sudnice ispratio jedan od svedoka, gradski većnik Vujadin Milošević.

Čiju privatnost štiti sud?

U članu 322 ZPP-a, stoji da:

Sud može da isključi javnost za celu glavnu raspravu ili jedan njen deo, radi zaštite interesa nacionalne bezbednosti, javnog reda i morala u demokratskom društvu, kao i radi zaštite interesa maloletnika ili privatnosti učesnika u postupku. Sud može da isključi javnost i ako merama za održavanje reda propisanim u zakonu ne može da se obezbedi nesmetano održavanje rasprave.

Kako nacionalna bezbednost nije ugrožena, maloletnici nisu predmet postupka, a oštećena prema rečima njenog branioca smatra da javnost treba biti uključena, postavlja se opravdano pitanje, čiju privatnost u ovom slučaju štiti sud i da li se ovakvom odlukom sudija već stavio na nečiju stranu?

4 komentara

  • jadnik je i bednik ovaj alkoholicar vujadin …mali je za psihijatriju ako ne i za restke…a i boško nije bolji..gde je sada..a ovamo se k…i….sve je ovo bolesno zajecarci..bolesnici..

  • OSTAVKA !!!! i on i BOŠKO NIČIĆ !!!! i svi poltroni..VUJADIN,MARINE OBE, VIDENOVIĆ , KARANKA.DJURIČIĆI,LALIĆ – svi !!!!!!

Dodaj komentar