fbpx
Društvo

Pčelari pretrpeli pravu elementarnu katastrofu – SMRTNOST KOD PČELA PREKO 50% (VIDEO)

Za med, kažu, da je zdravlje koje može da se kupi. Dobar je za raspoloženje, negu kože, te med i pčelinji proizvodi predstavljaju pravi izbor.

Zvanična medicina, istraživajući svojstva meda, označila ga je kao hranu koja itekako može da utiče na dužinu života, a Dragoslav Vasiljević, pčelar iz Zaječara, objašnjava zašto je med dobar i lekovit i za šta se sve može upotrebiti.

med-proizvodi

“Med je izuzetno lekovit. Koristi se u farmaceutskoj industriji, za raznorazne kreme ili preparate za jačanje imuniteta. Med možete staviti i na otvorenu ranu koji će je zalečiti jer ubija bakterije”, kaže Vasiljević.

Međutim, pčelari su protekle godine, zbog loših vremenskih prilika, pretrpeli pravu elementarnu katastrofu, a prema podacima Saveza pčelarskih organizacija Srbije u 2016. godini proizvedeno je oko pet puta manje meda od godišnjeg proseka.

Vasiljević kaže da ovakvu štetu pčelari ne pamte unazad 80 godina.

“Mnogi pčelari su još krajem leta ostali bez pčela. Pčele su izgladnele i stradale. Godina je bila kišna i vlažna, a jedan od velikih problema pčelara su i krpelji. I zima je bila jako loša. Zabeleženo je preko 50 posto stradanja pčela što od gladi što od krpelja. Na teritori Srbije meda skoro da uopšte nije bilo”, ističe pčelar.

A zbog izuzetno loše godine u prodaji je sve više falsifikovanog meda, odnosno meda sumnjivog porekla. Na rafovima marketa i na pijacama može se naći med po ceni od 300 do 600 dinara. Međutim, iskusni pčelari kažu da prirodni med ne može imati toliko nisku cenu.

Prema rečima Vasiljevića, kilogram prirodnog meda košta od 800 pa čak i do 1000 dinara, a ukoliko je cena mnogo niža, sigurno je da se radi o lažnom medu.

“Obzirom da je godina bila loša, samim tim je pravog meda sve manje. U našu zemlju ušlo je dosta lažnog meda, koji je sumnjivog kvaliteta i čak štetan po zdravlje. U takav med se stavljaju razne kiseline i lažne arome da bi dobio boju, jer je lažni med proziran. Pravi prirodni med ne sme da bude proziran”, objašnjava Dragoslav Vasiljević.

Jako loša godina, veliko uginuće pčela i mali prinos meda su stvari sa kojima će se pčelari sigurno izboriti, ali u borbi protiv falsifikovanog meda pčelari očekuju pomoć države. A kako biste bili sigurni da pazarite kvalitetan i pravi med, preporuka je da ga potražite kod pčelara koji se time bave iskusno i dugo.

Pogledajte prilog “Online televizije”:

 

Dodaj komentar