foto: www.timockevesti.net

Danas je u Zaječarskom upravnom okrugu održan sastanak rukovodilaca državnih organa i posebnih organizacija koje obavljaju delatnosti na području Zaječarskog upravnog okruga, kao i predstavnika svih jedinica lokalne samouprave.

Tema sastanka bila je primena odredaba člana 9. i člana 103. Zakona o opštem upravnom postupku, kojima je regulisana razmena podataka o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija.

Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga kaže da će, primenom člana 9. i člana 103 Zakona o upravnom postupku, država i Ministarstvo ostvariti odredjenu vrstu partnerskog odnosa sa gradjanima.

“Primena odedaba člana 9. i člana 103. Zakona o opštem upravnom postupku predstavlja da gradjani koji ubuduće budu dolazili u šalterske službe ne moraju više da se opterećuju sa masom dokumenata poput izvoda, državljanstva, boravka i slično, već će to šalterski radnici po službenoj dužnosti, bez nadoknade, morati kroz svoje evidencije i baze podataka da iznalaze u kooperaciji zajedno sa drugim državnim organima”, objašnjava Paunović i dodaje da su predvidjeni i odredjeni rokovi kako bi se zakon sprovodio kako treba.

“Naime, ovlašćena lica koja dobiju takve zahteve moraju u roku od 15 dana da postupaju po njima, da ih pronadju i da rade na njima kako bi se donela i adekvatna rešenja. Ukoliko se ovlašćena lica ne budu pridržavala tih rokova, predvidjene su i odredjene zakonske kazne, koje za ovlašćena lica iznose od 5 do 50 hiljada dinara”.

Prema njegovim rečima, odredbe člana 9. i člana 103. Zakona o opštem upravnom postupku startovale su od juče, dok će njihova puna primena krenuti od 1. juna sledeće godine.

Izvor: radiomagnum.rs

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here