fbpx

OZBILJNA REORGANIZACIJA U PROSVETI: Do kraja 2017. godine 2.700 prosvetnih radnika ostaće bez posla

Preporuka:

Richie Ramone u Omladinskom centru

Prvi put, jedan od članova legendarnog pank rok benda "The Ramones", Richie Ramone, nastupiće u Zaječaru. Richie Ramone (Richard Reinhardt)...

Smena na čelu JKP „Timok – održavanje“

Na mestu v.d. direktora od 23. januara 2018. godine, kada je osnivano preduzeće JKP "Timok održavanje", već pune dve...

U prošloj godini broj inspekcijskih nadzora 3 puta manji u odnosu na 2018.

Na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga u prethodnoj godini izvršeno je 3 puta manje inspekcijskih nadzora nego tokom 2018. Razlog...
- Reklama -

Odluka vlade o smanjenju normi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama može da znači dva, tri pa i četiri puta više otkaza ugovora o radu, ili da će najmanje toliko ljudi postati tehnološki viškovi koji ne rade, ali primaju platu, prenosi list „Politika“.

Prvi put ove godine radi se na ozbiljnijoj reorganizaciji u sistemu prosvete.

Do kraja 2017. predviđeno je smanjenje više od 2.700 normi (punog radnog vremena) u osnovnom i srednjem obrazovanju, što će biti rezultat efikasnije raspodele resursa i bolje organizacije školstva.

Ovaj efekat će se postići najviše kroz reorganizaciju mreže škola, koju Ministarstvo prosvete priprema na osnovu funkcionalnih analiza Svetske banke – saopštilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pozivajući se na Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno u javnom sektoru, koju je usvojila vlada.

Planirani rez izmeren sa više od 2.700 normi, može da znači da će najmanje toliko zaposlenih u školama ostati bez posla, pod uslovom da je reč o radnicima na neodređeno sa punim radnim vremenom.

Međutim, računicu komplikuje nepisano pravilo da u srpskim školama jednu normu dele dva, tri pa i četiri nastavnika, upozorava Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

izvor: politika.rs

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: