Zabava

Otvoreno, prijateljsko pismo botovima SNS-a

foto: blic.rs / ilustracija

Dragi botovi,
kao neko ko se godinama bavi medijima, javnim mnjenjem, spinovima, razbijanjem spinova i kreiranjem kampanja na internetu, osećam potrebu da vam se obratim.

Prvo moramo da se razumemo da ja nemam ništa protiv botovanja, niti ste to vi smislili, niti je to neobično za bilo kakve kampanje od političkih, do kampanja koje vode lokalne piljarnice. Mi smo u DS-u u trenutku kada je Čedomir “trčao” kampanju za potpredsednika te stranke 2004 imali organizovanu ekipu koja je vodila polemike na Forumu B92. Tad se to razlikovalo od vaše današnje priče u tome jer mi nismo nikome od naših “botova” davali gotove rečenice, već je svako vodio svoj rat, a mi smo dostavljali informacije i dodatno uletali u frku spinom, podrškom, novom informacijom, ako bi se neko od “naših” zaglavio.

Drugo, botovanje ima smisla kada je neka vanredna situacija, poput izbora ili jako teške kampanje protiv vaše partije. Kada to radite u nevreme, onda samo širite sebi krug neprijatelja, naročito među kreatorima javnog mnjenja.
Takođe, stalnim zatrpavanjem, organizovanim fejvovanjem, lajkovima, šerovima ama baš svake gluposti, potpuno otupljujete oštricu svog delovanja, jer dodatno gubite kredibilitet sa kojim i ovako kuburite.

Na primer danas mi je Tviter zatrpan nekim vašim tekstom koji nisam čak ni uspeo da pročitam jer su slova suviše sitna, a vi niste skapirali ni posle toliko godina da slike koje idu na Tviter ne mogu imati suviše slova, jer tviter ne ostavlja mogućnost da ih otvorite drugačije.

Da ne govorim o tome što me ne zanima šta imate da kažete o vašim sendvičima.

Meni je u redu da ljudi koji nešto rade dobiju novac ili obrok od poslodavca. Volontiranje takođe nije besplatno, to zna svako ko se razume u to, tako da su vaši sendviči za mene potpuno legitimna stvar.
I ja vam nisam zavirivao u tanjir dok me vi niste naterali da to uradim.

Treće, neke od vas sam znao kao botove od ranije, a sad su se glupim fejvovima vaše glupe priče o sendvičima ofirali i drugi, pa ću i njih blokirati ili ubeležiti kao ljude koji spamuju, koji me maltretiraju, sa kojima se ne može polemisati ni o čemu jer dobijaju gotov stav i onda ga kopi pejstuju dalje.

Četvrto, zar nemate baš nikog u stranci, a znam da vam je Piksel tamo, a ni Vesić nije za bacanje, koji bi vas naučio da ne branite neodbranjive teme u javnosti i ne podstičete priče u kojima ispadate ili ste ispali idioti. Vrlo često je najbolja strategija da pustite da stvari same legnu, a ne da vi dodatno dolivate ulje na vatru koja gori u vašoj kući.

Na internetu svako čudo za tri dana dosta. Vaši sendviči nisu bili tema ni pola dana, zašto se sad bavite koskom koju vam je danas uvalio Blic?
I zašto mene smarate sa time, pobogu?
I zašto od mene tražite da vam objasnim zašto Blic koji dve godine ne zna za milost hvalospevima vašem lideru objasnim što neće da objavi vaše pismo koje nisam uspeo da pročitam?
Ako hoćete mogu da vam dam spisak novinara koji su vam na platnom spisku pa postavite pitanje svojima.

Dakle, moj drugarski predlog vam je da krenete da učite malo o tome šta kad treba reći, šta prećutati, kad pustiti protivnika da se ispuca, a kad krenuti u napad pre protivnika i ono što je najvažnije, kako da sami kreirate poruku koja je “bulletproof” i slično da bi konačno stvarno postali upotrebljivi vašoj stranci.

Razumem da ste botovi, ali ne morate baš svaki posao otaljavati.
Napravićete više štete svojoj stranci do sledećih izbora nego bilo koja afera, jer afere prolaze ko grip, sezonski, a vi ste postali kao dijabetes, neizlečivi ste.

Izvor: Facebook / Milan Kamponeski

foto: blic.rs / ilustracija

foto: blic.rs / ilustracija

1 komentar

  • Tekst je napisan pausalno a samo interesovanje i priznanje autora da se bavi identicnim poslom ali na drugoj strani dovodi u pitanje legitimet teksta.I da ne zaboravim.Sendvici su urbana legenda.

Dodaj komentar