Kultura

U zaječarskom muzeju otvorena izložba umetničkog para Vukša

Foto: Narodni muzej Zaječar
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Izložbe slika i skulptura Tamare Nedeljković Vukše i Marka Vukše predstavljena je sinoć zaječarskoj publici u Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru. Ono što je ovom umetničkom paru zajedničko su svakako – promišljenost, duhovna strana života i doslednost.

Foto: Narodni muzej Zaječar

Slike Tamare Nedeljković Vukše iz crikusa Fragmenti i Kimono, rađene u protekle 3 godine, bogate teksture, od reciklirog papira, starih knjiga, tkanina i drugog materijala, uz intervenciju boje, jakog ili pastelnog kolorita, ponekad uz prisustvo crnih partija,slojevito grade jednu novu stvarnost iz koje izranjaju apstrahovani predmeti, biljke, mrtve prirode.

Marko Vukša nam se predstavlja apstraktnim skulpturama nastalim u periodu od 2012. do danas. Ono što njegove skulpture objedinjuje, bilo da su to zatvorene forme gde dominira jedinstvenost masa ili pak one koje poseduju otvorenu formu, jeste linija i njen tok kao jedan od mogućih izraza.

Foto: Narodni muzej Zaječar

Tamara i Marko Vukša premijerno su se predstavili zaječarskoj publici u ovom istom prostoru 20. jula 2005. izložbom pod nazivo Introduction – Upoznavanje. Od tada do danas oni su prešli dug stvaralački put, sazreli kao stvaraoci, ali su osnovne životne i umetničke postulate koje su usvojili na početku zadržali do danas.

Izložbu možete pogledati do kraja avgusta u Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru.

Dodaj komentar