Kultura

Otvoren 58. Festival kulture mladih u Knjaževcu (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

Na platou ispred Doma kulture u Knjaževcu otvoren je 58. Festival kulture mladih Srbije. Publika je prve festivalske večeri uživala u nastupu kvarteta, u kratkometražnom filmu o FKMS-u, kao i u izložbi.

Na početku svečanosti povodom otvaranja 58. FKMS-a u Knjaževcu, dvanestogodišnja Milja Stojanović otpevala je himnu festivala.

Nakon toga, minutom ćutanja odata je počast nedavno preminulom Jovanu Isakovu, nekadašnjem predsedniku Skupštine festivala.

FOTO: zajecaronline.com

Takođe, publika je imala prilike da pogleda kratkometražni film o ovom festivalu. Film je fotografijama i snimcima podsetio prisutne kako se FKMS organizovao pre više od pola veka, a kako to izgleda danas.

Članovi Skupštine festivala, Zvonimir Pavković i Vukoslav Ristić, primili su nagrade za višedecenijsko učešće u organizaciji FKMS-a. Priznanja im je dodelila Dragana Janković, predsednica Organizacionog odbora FKMS-a.

FOTO: zajecaronline.com

Na pozornicama knjaževačkog festivala počinjali su danas čuveni umetnici, glumci, muzičari, rok grupe, folklorni ansambli, akademski horovi, simfonijski orkestri i operske dive, moglo se čuti na otvaranju.

Ovaj festival traje 58 godina i do današnjih dana festival je evoluirao i menjao svoj oblik, istakao je na otvaranju FKMS-a Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

„Želeći da nađemo ono što će odgovarati današnjem vremenu, upravo tako i kreiramo programe ovih zadnjih festivala. Dokaz koliko ovi festivali godinama vrede, jeste sve veći broj posetilaca. Sa verom da će festival rasti i razvijati se, iako je mladost prolazna, a kultura je večna, sa ovim festivalom i Knjaževac je večan i Srbija je večna“, rekao je Đokić.

Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac; FOTO: zajecaronline.com

Program svečanog otvaranja festivala nastavljen je nastupom kvarteta studenata muzike. Kvartet su činili Danica Dujaković, Mila Dobrosavljević, Anja Rajić i Sava Božinović. Oni su izveli numere Rodriga, Baha, Paganinija, kao i jednu numeru Bitlsa.

FOTO: zajecaronline.com

U velikoj galeriji Doma kulture u Knjaževcu, otvorena je izložba radova studenata Fakulteta likovnih umetnosti iz Niša i Fakulteta za umetnost i dizajn iz Beograda.

58. Festival kulture mladih Srbije, trajaće od 24. do 31. jula. Publiku očekuje bogat program. U muzičkom delu programa svoje koncerte održaće Severina, Saša Matić i „Neverne bebe“. Najbolji mladi pesnik biće nagrađen priznanjem „Timočka lira“, koje svake godine dodeljuju Radio Beograd 2 i Festival kulture mladih Srbije u Knjaževcu.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

K.M.

Dodaj komentar