Kultura

Otvaranje retrospektivne izložbe „Iz pera majstora“ u zaječarskom muzeju

U Narodnom muzeju „Zaječar“, u četvrtak 22. avgusta 2019. biće otvorena retrospektivna izložba i predstavljena monografija „Iz pera majstora“ – Dragoljub Sandić Sandi.

Ispred autorskog tima o izložbi i monografiji govoriće Lana Sandić i Milena Milošević Micić, viša kustoskinja – istoričar umetnosti Zavičajnog muzeja Кnjaževac.

Izložba će biti otvorena u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“, u 19 časova. Posetioci će moći ovu izložbu da pogledaju do 10. septembra.

Dragoljub Sandić Sandi je rođen u Orešcu pored Кnjaževca 1951. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1977. godine. Profesionalno se bavio grafičkim dizajnom, kreiranjem i slikarstvom. Dobitnik je jugoslovenskih nagrada za dizajn, kreiranje i vizuelne komunikacije (Zlatno pero Beograda, Nagrada Beograda za politički plakat, Nagrada za modne kreacije itd). Više puta je bio predstavnik Jugoslavije u Evropskom komitetu za modu „MODEUROPE“ – Cirih.

Autor je serije poštanskih maraka u izdanju Zajednice jugoslovenskih pošta i autor likovnog rešenja za luksuzne telegrame u izdanju ZJPTT.

Bio je likovni urednik i saradnik jugoslovenskih časopisa za decu: Cvrčak, Zeka, Dečje novine; Likovni urednik udžbenika u kućama MIP „Nota“ i Republički zavod za udžbenike, Beograd.

Autor je pismovnog sloga staroslovenskog pisma „Ižica” korišćenog za sabrana dela Stevana Mokranjca.

Bio je saradnik mnogih štamparija, izdavačkih kuća, udruženja i društveno-političkih organizacija. Bio je učesnik slikarsko-konzervatorskih radova na konzervaciji u Gamzigradu i na freskama u manastiru Studenica. Učestvovao je na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Preminuo je 2000. godine.

Dodaj komentar