fbpx
Kultura

Otvaranje izložbe „Rudnici kulture: od industrijske do umjetničke revolucije“ u Boru

„Rudnici kulture: od industrijske do umjetničke revolucije“ naziv je izložbe koja će biti otvorena u Boru. Otvaranje izložbe zakazano je za petak 4. oktobar, u sali i depou Narodne biblioteke Bor, u 20 sati.

Izložba je deo istoimenog dugoročnog međunarodnog projekta istraživanja, zaštite i revitalizacije industrijskog odnosno rudarskog nasleđa na području nekadašnjih Jugoslovenskih republika (a od 2017. i šire u regionu). Istraživanje sprovodi Udruženje „Rudnici kulture: regionalna suradnička platforma“ (Labin, Hrvatska), čija je članica ove godine postala i Narodna biblioteka Bor.

Selektor i autor koncepta izložbe je hrvatski likovni kritičar i kustos Branko Frančeski (Branko Franceschi). Autor postavke je Damir Stojnić, umetnik i profesor na Akademiji primenjenih umetnosti u Rijeci, član udruženja Labin Art Express XXI.

Posetioci će moći da pogledaju skulpture, instalacije, video radove, animirane i dokumentarne filmove, 3D printove i druga multimedijalna dela. Postavku čine dela desetak autora odnosno umetničkih kolektiva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Makedonije i Albanije, kao što su Lajbah, Želimir Žilnik, Autopsija i drugi.

Izložba će biti otvorena do 18. oktobra 2019.

Dosadašnje rezultate projekta „Rudnici kulture“, uključujući i digitalizovanu građu vezanu za rudarsko nasleđe, možete pogledati na zvaničnom sajtu rudnicikulture.com.

U čitaonici Narodne biblioteke Bor možete pogledati i monografiju Rudnici kulture, te njenu proširenu englesku verziju, što su, takođe, rezultati ovog projekta.

Dodaj komentar