Društvo Izdvajamo

Otvorene Kovid-19 ambulante u svim domovima zdravlja: Pregled bez zakazivanja telefonom

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U svim domovima zdravlja danas su otvorene ambulante u kojima će građani sa simptomima koronavirusa biti pregledani. Ambulante će raditi od 7 do 22 časa, a osobe koje osećaju simptome moći će da odu do doma zdravlja i tokom trajanja policijskog časa. Više nema potrebe za zakazivanjem pregleda putem telefona.

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je neophodno da se građani, koji imaju simptome oboljevanja Covid-19, poput povišene temperature, kašlja, bola u grlu, odmah, bez odlaganja, upute u posebne ambulante domova zdravlja koje su opredeljenje za pacijente sa respiratornim infekcijama i temperaturom.

U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rendgenski pregled pluća, krvna slika i izmerena temperatura i dato mišljenje za dalje lečenje.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je za RTS da nakon 22 sata mogu automatski da odu u ustanove sekundarnog, odnosno tercijarnog nivoa, odnosno na infektivnu kliniku i bolnice opšteg tipa, naveo je Vekić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Kako je naveo državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, nakon kliničkog pregleda u domu zdravlja, odlučiće se da li je potrebno da pacijent ide na sekundarni nivo ili u samoizolaciju.

Epidemiolog dr Predrag Kon je na današnjoj konferenciji  u Vladi Srbije istakao da u svim domovima zdravlja od danas funkcionišu ambulante za kovid, kao i to da je bilo potrebno malo vremena da se sve uskladi.

„Nemoguće je više. Svi pozivi hitnoj pomoći skretani su na epidemiologe, pozivi domovima zdravlja takođe. Treba što pre svi da shvate kako sad to funkcioniše, posebno hitna pomoć“, kazao je Kon.

On je dodao da nema više odbijanja odlaska na pregled posebno kod nepokretnih ljudi.

„Toga je bilo, odbijaju i čekaju da epidemiolog to reši. Imaju zaštitnu opremu i u domovima zdravlja, prema tome zato su napravljeni korona centri u domovima zdravlja. Dali smo potpuno racionalno kome i kada treba uzeti bris, samo to treba i da zaživi, a nemamo puno vremena“ rekao je dr Kon.

Test samoprocene na korona virus onlajn na sajtu Ministarstva zdravlja

Danas je počeo da radi Test samoprocene na COVID-19, a sistem funkcioniše na bazi jednostavnog logovanja putem ličnog broja zdravstvenog osiguranika i broja zdravstvene kartice, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Cilj ovog sistema je da se smanje gužve i čekanje i ubrza proces lečenja.

Portal eZdravlje, kako piše na sajtu, omogućava da građani popune samoprocenu na infekciju virusom COVID-19.

Na osnovu te samoprocene ćete dobiti smernice o daljem postupanju, i direktnu elektronsku komunikaciju sa Respiratornim ambulantama iz sistema nadzora, gde ćete moći postavljati pitanja koja Vas interesuju u vezi sa ovim virusom – piše na sajtu.

Na sajtu se takođe navodi da svaki dom zdravlja treba da omogući direktnu komunikaciju osobe sa sumnjom na Covid-19 sa lekarom.

izvor: Blic / Tanjug / RTS

Dodaj komentar