Društvo

Osmaci na raspustu, pripreme za završni ispit u punom jeku

ucionica
foto: ilustracija
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Za učenike osmog razreda osnovne škole i đake završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola u petak, 31. maja je zvanično završena školska godina. U pojedinim školama nastave će ipak biti i naredne nedelje kako bi bili nadoknađeni časovi koje su đaci izgubili zbog odluke da zimski raspust bude produžen zbog gripa.

Iako su se zvanično raspustili 31. maja osmacima nisu prestale školske obaveze, jer su u toku pripreme za završni ispit koji će biti održan u junu.

Prema podacima Ministarstva prosvete, osmi razred ove godine završava 69.388 učenika, ali će na malu maturu osim njih izaći i 215 učenika koji su osnovnu školu završili od 2010. do 2018. godine.

“ U srednjim školama u Srbiji slobodnih mesta ima za 76.239 učenika, što znači da će svi moći da se upišu, ali od uspeha na završnom ispitu i u osnovnoj školi zavisi da li će moći da upišu željenu školu.

U trogodišnjim školama ima 15.305 slobodnih mesta za učenike, u četvorogodišnjim stručnim 39.056, a u gimnazijama 18.884 mesta. U umetničkim-likovnim mesta ima za 709 učenika, muzičkim i baletskim za 1.072 i u specijalnim za 1.213 učenika“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Završni ispit počinje 17. juna testom iz srpskog (maternjeg) jezika, dan kasnije zakazan je test iz matematike, dok će 19. juna mali maturanti rešavati zadatke iz kombinovanog testa (istorija, geografija, biologija, hemija, fizika).

Đaci od prvog do sedmog razreda raspuštaju se u petak, 14. juna, a srednjoškolci u petak, 21. juna.

Dodaj komentar