foto: Bora Dimitrijević

Izuzetna grupa tetrarha iz Gamzigrada, carske Romulijane, kao i veličanstvena Beogradska kameja izvedena u višeslojnom sardoniksu, a u slavu pobede Konstantina Velikog nad varvarima prikazana je u okviru izložbe pod nazivom „Blago i carevi – raskoš rimske Srbije“ koja je u subotu, 10. aprila otvorena u palati Meizlik u Akvileji na severoistoku Italije.

foto: Bora Dimitrijević

Među najlepšim predmetima iz rimskog vremena sa teritorije Republike Srbije na izložbi se je našlo i 8 najlepših predmeta iz zaječarskog Narodnog muzeja:

  • među kojima i pilaster sa tetrasima sa Romulijane,
narodnimuzej.rs
  •  portret Galerija iz Romulijane – Gamzigrada sa početka 4. veka
      narodnimuzej.rs
  • kao i Arhivolta sa natpisom Felix Romuliana iz tog perioda.
narodnimuzej.rs

Postavku pomenute izložbe čini 61 eksponat reda najznačajnijih ostvarenja umetnosti i zanatstva, od 1. do 6. veka, kada je prostor današnje Srbije bio integralni deo Rimskog carstva.

foto: Bora Dimitrijević

Među reprezentativnim eksponatima su carski portreti u bronzi, poput portreta imperatora Trajana, portret Konstantina Velikog (rođenog u Nišu čuvenog i po tome što je Milanskim ediktom priznao do tada proganjanu hrišćansku religiju), monumentalne skulpture sa mosta na obali Dunava na Đerdapu, portreti vladara trećeg veka, careva Albina, Makrina i Kara… Tu su i portreti od porfira iz vremena Tetrarhije, kao što je portret Galerija iz Romulijane – Gamzigrada, portret Konstancija Drugog iz Sirmijuma…

foto: Bora Dimitrijević

Eksponati na svoj način dočaravaju i period promena Rimskig carstva u svojim ondašnjim provincijama koje su bile na tlu današnje Srbije.

foto: Bora Dimitrijević

Primerice, period raskošnih carskih palata i gradova: Medijanu Konstantina Velikog, Romulijanu (Gamzigrad), rodno mesto cara Galerija, Šarkamen Maksimina Daje ili Sirmijum, jednu od četiri zvanične prestonice Rimskog carstva u kojoj se nalazila palata Konstantina Velikog i njegovog sina Konstancija Drugog.

Izložena su i dela koja svedoče o religiji i verovanjima, kao i promenama tokom dugog istorijskog perioda: reljefi boga Mitre, statuete Asklepija i Higije iz Medijane, glave boginje Venere iz Sirmijuma i Medijane, Herkula iz Gamzigrada.

foto: Bora Dimitrijević

Kako kaže autorka izložbe Ivana Popović, u Akvileji je ispričana priča o rimskim osvajanjima, promenama u carstvu, o kontaktima sa varvarskim plemenima i iz različitih uglova sagledan period Rimskog carstva na tlu današnje Srbije na kome je rođeno 17 rimskih careva.

foto: Bora Dimitrijević

Raskošna dela rimske istorije italijanska publika će imati priliku da vidi u Akvileji do 3. juna 2018. godine.

izvor: blic.rs

autor fotografija: Bora Dimitrijević

 

POSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here