fbpx

Oprez: Voda u zaječarskim rekama i jezerima nije kontrolisana ovog leta

Preporuka:

Narodna stranka Zaječar: Ne kažnjavajte one koji nam uče decu

Zbog duga grada prema srednjim i osnovnim školama za komunalne, račune ali i troškove prevoza zaposlenih, računi nekoliko škola...

U Timočkoj krajini hladno, sa susnežicom i snegom

U Srbiji će danas biti hladno i u većem delu zemlje oblačno, u nižim predelima s kišom i snegom,...

Različite emocije dece širom sveta predstavljene zaječarskoj publici

U galeriji Radul – begovog konaka u Zaječaru sinoć je otvorena 43.Međunarodna izložba fotografija „Dete 2019“. Posetioci su mogli...
- Reklama -

Kontrola kvaliteta vode za kupanje na gradskom bazenu u Zaječaru vrši se svake nedelje za razliku od bazena u Knjaževcu gde se voda kontroliše 2 puta mesečno ili u Negotinu gde se to čini samo jednom. Međutim, prema rečima Dijane Miljković, specijaliste higijenezaječarskog  Zavoda za javno zdravlje, voda u Belom i Crnom Timoku, voda na kupalištu kod Popove plaže, ali i na  Rgotskom jezeru od početka letnje sezone nije prekontrolisana. Tako da nije poznato da li je voda u obližnjim rekama i jezerima zagađena i smeju li građani tu da se kupaju.

Foto: Zaječar online

Iako se prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti voda na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga tokom letnjih meseci mora vršiti kontrola kvaliteta vode na kupalištima, uzorkovanje vode na plažama pored Popove plaže, na Vanjinom jazu, Grliškom i Rgotkom jezeru na početku ove letnje sezone nije rađena, potvrdila je za medije Dijana Miljković, specijalista higijene ZZJZ „Timok“.

Međutim, prema njenim rečima na zaječarskom bazenu voda je ispravna za kupanje, jer se uzorkovanje, za razliku od drugih gradova, u Zaječaru vrši svake nedelje.

„Poslednje uzorkovanje vode sa pristiglim rezultatima rađeno je 11. jula. Rezultati su pokazali da je voda u malom, dečijem bazenu zdravstveno ispravna i usaglašena sa pravilnikom. U velikom bazenu PH vode bio je viši i iznosio je 8. Međutim, gornja granica PH vode za piće može biti i 8,5 tako da se može konstatovati da je voda ispravna za kupanje“, istakla je Miljković.

Ona je naglasila da se praksa kontrole vode svake nedelje pokazala kao dobra, i da će tako biti rađeno i u buduće, iako u drugim okolnim gradovima kontrolu rade mnogo ređe.

„Na bazenu u Knjaževcu voda se kontroliše 2 puta mesečno, a u Negotinu samo 1 mesečno. Međutim, zbog velike posećenosti i bezbednosti naših građana, vodu na zaječarskom bazenu nastavićemo da kontrolišemo na svakih 7 dana“, kaže Miljković.

Foto: Zaječar online

Prema njenim rečima na brojnim kupalištima u Timočkoj krajini ove letnje sezone nije rađena kontrola vode.

“ U julu mesecu urađena je kontrola vode na plaži na Dunavu kod mesta Kusjak na teritoriji opštine Negotin. kontrola je rađena i na plaži kod Brze Palanke u opštini Kladovo, kod Korbova na plaži u samom Kladovu, kao i na Velikom jezeru i Tekiji.

Međutim na nekoliko plaža na Crnom i Belom Timoku, kao i na kupalištu kod Popove Plaže voda ili u Rgotkom jezeru od početka ove kupališne sezone voda nije kontrolisana“, kaže Miljković.

Foto: Zaječar online

Miljković se nada da će kontrola pomenutih plaža biti izvršena u bliskoj budućnosti, kako bi kupače mogli da upozore na eventualna zagađenja.

Foto: Zaječar online

Ona podseća da je nakon kupanja u rekama, jezerima ili na bazenu neophodno tušem sprati svu prljavštinu. Kao i da se boravak na suncu ne preporučuje u periodu od 10 do 17 časova, kada je prisutna najveća količina štetnih uv zraka.

- Reklama -

1 KOMENTAR

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarac uhapšen zbog krađe „Pežoa“

Policija u Zaječaru, uhapsila je M.G.(1985) iz Zaječara zbog postojanja sumnje da je počinio krivično delo neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, izazivanje opšte opasnosti i...

Nova česma u petak na zaječarskom skveru

Nakon uklanjanja stare česme, samo 20 metara dalje, u petak će biti postavljena nova koja će krasiti sam centar grada. Od radnika na terenu...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: