fbpx

ONAJ KOJI JE VRŠIO NASILJE I ONAJ KOJI JE PRETIO NASILJEM NEĆE MOĆI DA OSTANE KOD KUĆE DO SUDSKE ODLUKE -U Zaječaru predstavljen Prednacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici

Preporuka:

Fabrika Aptiv: Zbog velikog interesovanja „Dani otvorenih vrata“ ponovo u Zaječaru

S obzirom na veliko interesovanje građana, kompanija „Aptiv“ je donela odluku da u Zaječaru ponovo organizuje „Dane otvorenih vrata“. U...

FOTO DANA: Ćirilica, latinica ili tipografija?!

U susret 42. Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora koji se u Beogradu održava od 20. do 23. februara...

Zaječarac u kući pronađen mrtav- ruke su mu bile vezane!

Slobodan Z. (76) nađen je mrtav u porodičnoj kući na uglu Pop Lukine i Katanićeve ulice u Zaječaru. Čovek je...
- Reklama -

Danas je u Zaječaru održana javna rasprava o Prednacrtu zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Javnu raspravu otvorio je načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović, a sa Prednacrtom zakona prisutne je upoznao državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Prema njegovim rečima, cilj zakona je da, ukoliko dodje do nasilja, nasilnik ne sme ostati kod kuće.
„Ukoliko se dogodi nasilje u porodici ili ukoliko postoji mogućnost da se ono dogodi, policija će u svakom slučaju odvesti nasilnika u policiju. Dakle, onaj koji je vršio nasilje i onaj koji je pretio nasiljem, do sudske odluke, ne može da ostane kod kuće“, kaže Ilić.

„Izgradili smo mehanizam 24+24 časa, što znači da u onom trenutku kada je nasilnik odveden zbog vršenja nasilja, dobiće takvu meru da, do odluke suda, ne može da se vrati kući. Ukoliko se nasilnik vrati i pokuša ponovo nasilje, u tom slučaju nasilniku preti kazna zatvora od 60 dana“, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

On kaže da će u svakom Osnovnom javnom tužilaštvu u Srbiji biti izgradjen poseban koordinacioni mehanizam.

„Takvim mehanizmom, kojim će predsedavati zamenik javnog tužioca odredjen za borbu protiv nasilja, zajedno sa lokalnom policijom, Centrom za socijalni rad, lokalnim bolnicama i školama, koordinisaće se borba protiv porodičnog nasilja i pomagati žrtvi u svakom slučaju“, završava Ilić.

Javnu raspravu organizuje Ministarstvo pravde uz podršku JRGA Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, Američke organizacije za međunarodnu saradnju – USAID.

Izvor: radiomagnum.rs

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: