Kultura

Održano „Horsko veče“ na gradskom skveru

Na zaječarskom Trgu oslobođenja je održano veoma uspešno „Horsko veče“ u kome je publika uživala. Kako oni stariji, tako i naši najmlađi sugrađani. Nastupili su kamerni hor „Lavirint“ i Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ koji su izveli raznovrstan repertor, od klasične muzike do popularnih pesama stranih i domaćih autora.

Program je započeo „Lavirint“ kompozicijama „Sing we and chant it“ Tomasa Morlija i „O oochi manza mia“ Orlanda di Lasa, a iz njihovog repertoara izdvojile su se i numere „Dunte vetri“, Davorina Jenka i „Zasp’o Janko“, u aranžmanu Dušana Pokrajćića, kao i pesma„Devojko mala“ Darka Kraljića.

Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ predstavilo se izborom pesama iz Mokranjčevih rukoveti, kao i kompozicijama „’Ajde Jano“, kompozitora Marka Tajčevića ,  „Pošla rumena“ Konstantina Babića i „Što se bore misli moje“ za koju je tekst napisao knez Mihailo Obrenović, muziku komponovao Kornelije Stanković a aranžman za ženski hor uredila Tamara Adamov Petijević. Gradski hor izveo je i numere „Konj“ i Furerovu kompoziciju „Hello Django“, koji je na klaviru pratila mlada Zaječarka Danica Mitić.

Prema rečima rukovodioca Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“ , Maje Milenković,  horsko veče organizovano je u slavu horskog pevanja koje se u našem gradu nije čulo od početka pandemije. Rukovodilac Kamernog hora „Lavirint“, Željka Aleksić, ističe da je večeras izveden program koji je planiran za 21. jun „Svetski dan muzike“, koji tada nije mogao biti izveden zbog zahuktale epidemije i vanredne situacije.

Organizator Horske večeri je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj Grad Zaječar.

Dodaj komentar