fbpx
Kultura

Održano 7. Jasenovačko leto (FOTO)

Sedma po redu manifestacija „Jasenovačko leto“ održana je u subotu, 27. jula u Velikom Jasenovcu. Brojna kulturno-umetnička društva priredila su pravi kulturni spektakl za sve posetioce ovog već tradicionalnog sabora narodnog stvaralaštva.

Pre tačno 7. godina Mesna zajednica Veliki Jasenovac i sami meštani sopstvenim snagama pokrenuli su manifestaciju „Jasenovačko leto“, da bi lokalna samouprava preuzela pokroviteljstvo manifestacije, koja se sada nalazi u kalendaru kulturnih dešavanja.

Kako je programom i bilo predviđeno, učesnici su održali defile, nakon čega je „Jasenovačko leto“ i zvanično počelo.

Odličnim izvođenjem izvornih pesama i tradicionalnih igara posetioce su oduševila kulturno- umetnička društva iz Timočke Krajine i Bugarske: KUD „Graničar“ iz Halova, KUD „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, KUD „Zoran Gajić“ iz Rgotine i KUD „Velimir Markićević“ iz Majdanpeka, kao i Folklorni ansambl iz Kule, Bugarska.

Manifestaciju su organizovali Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Veliki Jasenovac. Pokrovitelj je Grad Zaječar.

Vеliki Jasеnovac, po poslеdnjеm popisu, ima 370 stanovnika. Zbog toga ulaganjе u sеoskе srеdinе i organizovanjе ovakvih manifеstacija od vеlikog su značaja za ostanak mladih i opstanak sеla.

Dodaj komentar