fbpx
Društvo Izdvajamo

Održana radionica „Šta nam teško“ u Ekonomskoj školi

U Ekonomsko-trgovinskoj školi održana je kreativna radionica „Šta nam teško“ u okviru koje su učenici ove škole pravili novogodišnje ukrase i oslikavali platno. Cilj radionice je bio da se pokaže kako su đaci ravnopravni uprkos različitostima.

Prema rečima pedagoga škole Marine Ilić učenici su organizovali zajedničko druženje kroz projekat sa ciljem da se svi osete ravnopravnim.

„U školi imamo veći broj učenika koji imaju različit vid smetnji, kako zdravstvenih tako i razvojnih pa su se možda u jednom trenutku ti đaci osetili izolovanim u odnosu na ostalu decu. Želeli smo da to promenimo i da se potpuno uklope i da imaju aktivnosti koje oni mogu da rade, jer deca  sa zdravstvenim smetnjama ne mogu da rade fizičko i uvek stoje sa strane, a deca koja su malo intelektualno slabija ne mogu da rade neke umne aktivnosti koje drugi rade bez većih problema i zato sada svi zajedno prave čestitke i novogodišnje ukrase, jer to mogu svi i ravnopravni su“, istakla  je Ilić.

Irena Stefanović iz Đačkog parlamenta je objasnila da je cilj radionice bio uključiti 30 đaka različitih obrazovnih profila kako bi se pružila mogućnost svima da ravnopravno učestvuju i provedu vreme zajedno.

„Iz svakog odeljenja radionici prisustvuje po jedan ili više đaka bez obzira na različitosti, na drugačije intelektualne i kreativne sposobnosti, kao i uzrast. Cilj je da pokažemo da može i drugačije i da možemo svi zajednio da učestvujemo i radimo, a ne da se izdvajaju neke grupice i neka odeljenja“, rekla je Stefanović.

Boban Stamenković želi da jednog dana postane kuvar pa pohađa i taj smer u Ekonomsko – trgovinskoj školi.

„Ovde je lepo, družimo se i sviđa mi se ovakav rad. Pošto sam ja kuvar napravili smo i kiflice za sve drugare ovde da se posle poslužimo“.

Filip Ignjatović je rekao da su ovde na radionici svi jednaki.

„Sviđa mi se i bilo bi lepše da bude više takvih dešavanja. Svi smo nasmejani i radimo u lepoj atmosferi. Crtao sam jelku i pravio ukrasne trake“.

Sara Milošević, predsednica Đačkog parlamenta je kazala da je cilj bio da pokažu da ne postoji razlika među decom i da su svi jednaki, bez obzira na različitu nacionalnost ili da li neki učenik u školi radi po nekom posebnom programu.

„Sve što smo napravili danas poslužiće nam da okitimo školu, a platno gde će biti svi radovi okačićemo u školi da bude simbol jednakosti svih nas“.

„U ponedeljak, 23. decembra ovu akcije upotpunićemo „Vremenom sporta“ kada će se oko 40 učenika iz svih razreda Ekonmske škole takmičiti. Nadmetanje počinje u 11 sati u sali Gimnazije, a cilj nam je da pokažemo da sve može i drugačije i da različitosti mogu samo da nas spoje, a nikako razdvoje i udalje“.

Radionica „Šta nam teško“ Ekonomsko – trgovinske škole u Zaječaru realizovana je kroz  volontersku akciju „Može i drugačije“ koju je sproveo đački parlament u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Centrom za građansko delovanje, Narodnim parlamentom i Pokretom gorana Vojvodine. Ova akcija sufinansirana je kroz program „Mladi su zakon“ Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Dodaj komentar