fbpx
Društvo

Održan skup na temu „Pristupanje EU u sektoru voda“

foto: radiomagnum.rs

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije organizovala je danas u Zaječaru skup na temu „Pristupanje EU u sektoru voda“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, TBC, Natasa Djereg, ispred udruženja CEKOR i prof. dr Dragoljub Todić.

Prema rečima Vladana Jeremića, direktora Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije cilj današnjeg skupa je da se gradjanima ovog dela Srbije predoči proces pristupanja Evropskoj uniji u oblasti životne sredine, na kojem je Srbija već izvesno vreme.
„Ne želimo da ljudi istočne Srbije budu neobavešteni kada je reč o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, a tiče se oblasti životne sredine. Upravo zbog toga smo i organizovali jedan ovakav skup, koji je idealan način da taj put pridruživanja približimo ljudima ovog dela naše zemlje. Takodje, razmatraćemo i dokle smo kao država stigli u tom procesu, šta je to što nas čeka, a vezano je za životnu sredinu, i naglasio bih da je jedan deo skupa posvećen i tematici voda“, rekao je Jeremić.

Nataša Djereg, ispred udruženja CEKOR, istakla je da je tema današnjeg skupa, oblast životne sredine, jako obimna i da dosta pravnih akata treba uključiti u tom pravcu.
-Oblast životne sredine je najobimnija, tehnički najzahtevnija i samim tim najskuplja oblast. Preko trista pravnih akata moramo uključiti u pogledu zaštite životne sredine, a upravo je Sektor voda jedan od najproblematičnijih i zahteva upravo najviše investicija. Tu pre svega spadaju komunalne vode, njihovo pročišćavanje kao i pristup vodovodnoj mreži u svim opštinama na nivou koji Evropska unija zahteva, objašnjava Djereg.

Današnji skup na temu „Pristupanje EU u sektoru voda“ organizovan je od strane Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, a u saradnji sa Nacionalnim Konventom o Evropskoj Uniji.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar