fbpx

Odgovor Gradske uprave Zaječar na tekst objavljen na portalu Zaječar Online

Preporuka:

U sredu nova prilika da iskažete humanost

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša u sredu 19. februara sprovešce akciju dobrovoljnog...

Donirane knjige stižu u ŠOSO „Jelena Majstorović“

Matična biblioteka "Svetozar Marković" iz Zaječara po prvi put se ove godine priključila akciji povodom 14. februara Međunarodnog dana...

Projekcije filmova u Centru za kulturu u Kotlujevcu

Nakon niza filmova koji su prikazivani krajem januara, Zaječarce očekuju 3 nove filmske projekcije za vikend. Program:"Frka"22. februar od 16:00hOtkako...
- Reklama -

Povodom nedavno objavljenog teksta na portalu Zaječar Online „Iz gradskog budžeta više od 600.000 dinara za nekoliko stolica i ormana“, saopštenjem se oglasila i Gradska uprava Zaječar.

U saopštenju se navodi da su u tekstu „Iz gradskog budžeta više od 600.000 dinara za nekoliko stolica i ormana“ iznesene pogrešne informacije.

Saopštenje Gradske uprave Zaječar, prenosimo u celosti:

„Vest „Iz gradskog budžeta više od 600.000 dinara za nekoliko stolica i ormana“, objavljena 26. septembra 2019. godine na sajtu portala Zaječar Online, puna je neistina, pa vam se Gradska uprava grada Zaječara u skladu sa članom 83. Zakona o javnom informisanju i medijima obraća zahtevom za objavljivanjem odgovora na ovu vest, kako građani Zaječara ne bi bili pogrešno informisani.

U tesktu se navodi:

„Deset ormana za arhiviranje dokumentacije i pet stolica za potrebe Gradske uprave Grad Zaječar je platio 612.000 dinara, stoji u odluci javne nabavke male vrednosti. Ugovor za isporuku nameštaja dodeljen je firmi „Oktagon“ PTUR Кruševac, koji je ponudio najmanju cenu. Pomenutu odluku oštro su kritikovali predstavnici Gradskog odbora Pokreta „Dosta je bilo“ u Zaječaru, jer je kako kažu pomenuti kancelarijski nameštaj preplaćen.

„Кorumpirani polititikanti i njihovi poltroni i kradu ali i kao što ovde vidimo i „kraduckaju“ javni novac“, napisali su na društvenim mrežama predstavnici Pokreta „Dosta je bilo“ u Zaječaru povodom nedavno završenog postupka javne nabavke za kupovinu nameštaja za potrebe Gradske uprave Zaječar.

“GU Zaječar nabavila je 10 ormana za arhiviranje dokumentacije i 5 stolica i za to platila 612.000 dinara. S obzirom da se nabavljeni ormani mogu nabaviti za 20.000 po komadu, a stolice koje su nabavkom tražene koštaju 13.520 dinara po komadu pitamo se kome je otišlo više od 300.000 dinara koliko je preplaćen ovaj kancelarijski nameštaj“, pitaju iz DJB Zaječar.

Moramo da vas obavestimo da ste objavili neproverene i netačne informacije. U pitanju je saopštenje predstavnika Pokreta „Dosta je bilo“ koje ste objavili na sajtu Zaječar Online i koje ste, kako i sami navodite u tekstu, preuzeli sa fejsbuka, objavivši printscreen.

Nije profesionalno i novinarski objaviti ovakav tekst sa paušalnim informacijama, koje su ujedno i netačne. Skrećemo vam pažnju, jer objavljivanjem ovakvih tekstova na vašem portalu, čitaoce dovodite u zabludu i informišete ih pogrešno. Niste čak, kako novinarska pravila nalažu, po pomenutoj temi zatražili odgovor „druge strane“, u ovom slučaju Gradske uprave Zaječar.

Moramo da vas upoznamo sa nekim činjenicama:

Uputstvom o vođenju matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga (“Sl glasnik RS „93/18) određeni su kriterijumi za vođenje matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga, načini vođenja matičnih knjiga, kriterijumi za određivanje matičnih područja, čuvanje matičnih knjiga i spisa. Tačkom 80. Uputstva propisano je „da se matične knjige i spisi na osnovu kojih se vrši upis u matične knjige, moraju čuvati u sređenom i bezbednom stanju, na način koji obezbeđuje zaštitu od neovlašćenog korišćenja, slučajnog ili neodobrenog uništenja ili gubitka“.

Tačkom 81. Uputstva propisano je „da su organi dužni da obezbede sve mere fizičko tehničkog obezbeđenja, uključujući protivpožarne, protivpoplavne i druge zaštitne mere za bezbedno čuvanje matičnih knjiga i spisa“. Tačkom 82. stav 2. propisano je „da se matične knjige i spisi čuvaju u posebno obezbeđenim metalnim ormanima koji se obavezno zaključavaju posle radnog vremena“.

U skladu sa napred navedenim uputstvom, pokrenut je postupak javne nabavke kancelarijskog nameštaja (metalnih ormana) radi čuvanja matičnih knjiga i spisa, a na osnovu kojih se vrši upis u matične knjige. Gradska uprava Zaječar je u obavezi da ove knjige i spise čuva na Zakonom propisan način! S obzirom da se radi o metalnim ormanima koji moraju da ispunjavaju posebne uslove, cene su veće u odnosu na obične ormane.

Informacija koju ste objavili na vašem portalu, a koja glasi:

S obzirom da se nabavljeni ormani mogu nabaviti za 20.000 po komadu, a stolice koje su nabavkom tražene koštaju 13.520 dinara po komadu pitamo se kome je otišlo više od 300.000 dinara koliko je preplaćen ovaj kancelarijski nameštaj“, pitaju iz DJB Zaječar.
je puna paušalnih ocena, i na ovaj način, prenoseći ovakvu informaciju, koja je u potpunosti neistinita, dezinformišete kompletnu javnost.

Da, pokrenut je postupak javne nabavke i to za nabavku 10 ormana i to 5 ormana dimenzija 2000x450x1800 i pet ormana dimenzija 900x450x1800. Ovakve ormane nije moguće nabaviti po cenama koje se navode u članku koji je objavljen, jer se radi o ormanima koji pored toga što su većih dimenzija, moraju da ispune i uslove protivpožarne i protivpoplavne zaštite. Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, gde su se javila samo dva ponuđača i izabran je onaj koji je ponudio nižu cenu za ovu vrstu nabavke i koji je istovremeno proizvođač nameštaja.

Skrećemo vam pažnju još jednom, ne radi se o običnom kancelarijskom nameštaju, već o ormanima koji moraju da ispunjavaju posebne uslove u pogledu protivpožarne, protivpoplavne i drugih zaštitnih mera za bezbedno čuvanje knjiga i spisa.

Moramo da vas obavestimo da ste na vašem portalu proizvoljno naveli cene nameštaja, a plasirane zlonamerne informacije, na osnovu svega navedenog, očigledno da su jedino imale za cilj da diskredituju rad Gradske uprave i ljudi koji u njoj rade.

Pozivamo vas da kada sledeći put želite da objavite vest koja je u interesu građana Zaječara, a kojom želite da pokažete kako se troši gradski budžet, povedete računa o tome da plasirate tačne i proverene informacije, zadržavajući novinarski kredibilitet.“

Grad Zaječar Služba za informisanje U Zaječaru, 7. oktobra 2019.

3 KOMENTARA

  1. drago nam je da ste počeli malo i da čitate i da učite..ali..kakav načelnik takva načelnica odeljenja takav šef odeljenje takav glavni matičar!!Još nisu ušli u materiju ali..kakva mi je to i gradska uprava i kakva su mi to odeljenja i odseci kada sve moraju da rade na silu i po prijavama!! Idemo dalje.Da vidimo šta je sledeće!A ni ovde nije još gotovo.Biće još…

  2. A kakvi su to protivpoplavni i protivpožarni ormari? Pa to su ormari podmornice za slučaj poplave – Stvarno Napredna Stvar.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: