Društvo

Odbornici vlasti nisu glasali za novog direktora „Vodovoda“, preduzeće ostaje u VD stanju

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada odbornici nisu izglasali predlog Komisije za izbor direktora Javnih preduzeća, koja je nakon sprovedenog javnog konkursa za novog direktora predložila Aleksandru Bajić, diplomiranog inžinjera tehnologije iz Zaječara. Za ovakav predlog glasalo je samo devet odbornika, dok se njih dvadeset izjasnilo „uzdržanim“ prilikom glasanja za ovu odluku.

Podsetimo, na prethodnoj sednici Skupštine, održanoj 9. maja, na mestu vršioca dužnosti direktora „Vodovoda“, Bratislav Stanić zamenio je Nikolu Šarčevića, koji je potom izabran za tehničkog direktora preduzeća.

Tada je bilo reči o javnom konkursu za izbor novog direktora preduzeća u punom mandatu i Komisiji za izbor direktora koja već dve godine nije sastavila rang listu kandidata i predložila kandidata za novog direktora.

U međuvremenu, komisija je taj posao završila, a rezultati su bili sledeći.

Najbolje je ocenjena Aleksandra Bajić, koja je sakupila 100 bodova i od strane Komsije ocenjena prosečnom ocenom 2,89.

Ispod nje ostali su Dragoslav Ilić (97 bodova, prosečna ocena 2,65), Nikola Šarčević (69 bodova, prosečna ocena 2,226) i Marko Paunović sa 83 boda i prosečnom ocenom 2,226.

Shodno rezultatima, Komisija je predložila Aleksandru Bajić za imenovanje na mesto novog direktora „Vodovoda“ u punom mandatu.

Ipak, kada je odluka stavljena na glasanje, samo 9 odbornika glasalo je za ovakav predlog, njih 20 bilo je uzdržano, što jasno znači da je predlog Odluke odbijen, te da „Vodovod“ ostaje u VD stanju!

Odbornik grupe građana „Možemo bolje“, Miloš Stojadinović, objasnio je da odbornici ove GG nisu želeli da učestvuju u diskusiji na ovu temu, jer su znali da je sve ovo jedna velika farsa i predstava gradske vlasti.

„Kada smo videli izmenu odluke u obrazovanju Štaba za vanredne situacije u koji se postavlja Nikola Šarčević, inače tehnički direktor „Vodovoda“, odlučili smo da ne učestvujemo u raspravi oko izbora novog direktora. U Štabu su sve sami direktori javnih preduzeća i jedini Šarčević kao tehnički direktor, pa nam je jasno ko je zaista pravi direktor „Vodovoda“. Ovo je velika farsa i predstava gradske vlasti u kojoj mi ne želimo da učestvujemo, a znali smo i da nećete glasati za ovaj predlog“, rekao je Stojadinović.

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, rekao je da je na sednici Graskog veća digao ruku da ovaj predlog bude stavljen pred Skupštinu i da se samo zbog toga našao na dnevnom redu.

„Glasao sam za ovaj predlog na Veću jer sam želeo da prođe Skupštinu. Komisija se dve godine „kanila“ da završi svoj posao, na kraju su ocenjivali čoveka koji je već u penziji i odbornici su rekli šta misle o njihovom predlogu“, rekao je Ničić.

Na ovaj način, JKP „Vodovod“ nije dobio novog direktora i pored činjenice da preduzeće u poslednjim godinama posluje sa ogromnim gubicima. Deficit samo za 2021. godinu je skoro 73 miliona dinara, a na sednici je usvojen akt po kome će gubici biti pokriveni budućim dobicima.

Odbornik Miroslav Marinković postavio je pitanje kojim dobicima će ovaj gubitak biti pokriven, pošto Vodovod godinama posluje sa gubitkom i dugovi su sve veći, ali je ostao bez odgovora.

Dodaj komentar