Društvo

ODBORNICI ODLUČILI: Cena grejanja u Zaječaru ostaje nepromenjena, dok se cena komumalnih usluga uvećava za 19 %

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

„Cena grejanja u Zaječaru za potrošače koji su priključeni na gradske toplane ostaće nepromenjena“, odluka je koju su odbornici većinom glasanja usvojili na današnjem zasedanju.

Međutim, za razliku od cene grejanja cena smeća će biti uvećana za 19 %, pa će od 1. januara građanima koji naprimer žive u stanovima od 50 m2, računi za smeće bez PDV-a biti uvećani za oko 40 dinara.

Javno komunalno stambeno preduzeće ,,Zaječar“ dostavilo je odbornicima i Odluku o načinu pokrića gubitka za 2016. godinu, koja je usvojena na Nadzornom odboru ovog preduzeća još juna meseca ove godine.

Nadzorni odbor JKSP je krajem jula 2016. godine doneo odluku da dosadašnja cena ostane nepromenjena – za stambeni prostor 98,38 dinara, a za poslovni prostor 122,97 dinara po kvadratu.

Na izjavu direktora ovog preduzeća, Ivana Žikića da je JKSP u poslovnoj 2016. godini ostvarilo dobit pre oporezivanja u iznosu od 963.462,00 dinara, Boško Ničić je istakao da ovo preduzeće posluje pozitivno samo zahvaljujući određenim sektorima, ali da bi poslovalo sa enormnim gubitkom ako bi se samo bavilo poslovima toplane.

“ Grejanje grada je gubitak u ovoj firmi koji se pokriva iz delatnosti izvoženja smeća i drugim.

Delom što se svake godine zadužujemo kod Direkcije za robne rezerve i plaćamo kamate, a delom time što ima profita od ostalih aktivnosti preduzeća, pokriva se gubitak zbog 20-ak odsto onih koji se greju na daljinski sistem.

Ovo je bolna tačka i bilo koje povećanje, koje bi bilo realno, bi dovelo do toga da se svi isključe sa mreže.

Sada nemamo realnu cenu grejanja, a pošto je nemamo mi sada povećavamo cene ostalih usluga koje pruža ovo preduzeće.

Pravi se balans da njihove usluge ne budu preskupe kako bi preduzeće opstalo.

Mi treba da vodimo zdravu ekonomiju i zdravu politiku, rekao je Boško Ničić, predsednik Gradskog veća.

Što se tiče saglasnosti na cenu grejanja, koja je ostala nepromenjena, Ničić se  lično nije složio sa tim,  jer smatra da treba da se poveća cena grejanja.

“ Ja sam i po pitanju toga da budem politički linčovan bio za to da se cena grejanja u Zaječaru poveća.

Ovo preduzeće i grad duguju Direkciji oko pet hiljada i nešto tona ili  pet miliona kilograma mazuta i ko to treba da plati. Grad svaki mesec plaća kamatu na to 680 hiljada i toliko otprilike i preduzeće.

Ovih pet miliona kilograma  mazuta treba da se vrati za deset godina, svake godine bar po 500 tona.

I ovi podaci govore da sadašnja cena grejanja sa matematikom i ekonomijom nema veze.

Videćemo se 2020.godine, odnosno 2019. kada ćemo cenu grejanja zbog dugovanja JKSP „Zaječar“ morati da povećamo za 50%.

Pa će vam i tada biti kriv Boško Ničić, a ne vi.

Ponovo ističem, povećanje cene grejanja je neminovnost, koja će kad tad doći na naplatu“, istakao je Ničić.

Dakle, cena toplotne energije za korisnike daljinskog grejanja u Zaječaru za grejnu sezonu 2017/ 2018. ostaće NEPROMENJENA, te će tako cena grejanja za stambeni prostor iznositi 98,3 dinara po metru kvadratnom, odnosno 122,97 dinara po m2 za poslovne prostore.

4 komentara

 • koji je ovo kreten ljudi moji..a ko će meni d aplati sto me zagadjujes boško?što mi uništavas zdravlje..i mene i moje dece..porodice?što ložiš sa kartoni i sa cipele što tvoji skupljaju po kontejner..sram te bre bilo djubre jedno..ajde odlazi bre jednom..teraj se u…

 • Cena grejanja, kada se obračunava po kvadratnim metru, nema nikakvog smisla, jer toplana može neke korisnike grejati tako da cele zime mogu da drže otvorene prozore, a neke, tako da moraju da se dogrevaju.
  Kada se grejanje bude plaćalo po utrošku (kilovat-času utrošene energije), tada možemo govoriti o tome da li je cena grejanja visoka ili niska.
  Zaječar se, svakako, može grejati i dobro i po povoljnim cenama.
  Suštinska pitanja su:
  Da li je ikome, u gradskim vlastima, od 2000-te, pa na ovamo, do toga bilo istinski stalo?
  Da li je iko, u pomenutim vlastima, želeo da pitanje grejanja reši na duže staze?
  Da li, možda, svaka od ovih vlasti, nije pokušavala da na ovu temu napravi profit (naravno, za građane)?

 • ,,Немилосрдни Бошко“ овако резонује: ,,“ Grejanje grada je gubitak u ovoj firmi koji se pokriva iz delatnosti izvoženja smeća i drugim……“.
  Боже, шта ли једе овај човек па је тако мудар? Да би он и његови ,,пајташи“ у зимском периоду шеткали у топлим становима у мајицама и ,,боксерицама“, остали грађани који нису у систему даљинског грејања, морају да надокнађују (плаћају) тај комфор преко цене осталих комуналија. Харач као у турско време!
  Баш мудро! Како ли се само сетио, главоња?

Dodaj komentar