Društvo

Od početka godine na teritoriji Zaječarskog okruga 117 požara na otvorenom prostoru

FOTO: zajecaronline.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Broj požara na otvorenom prostoru na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga za prva tri meseca ove godine 5 puta je veći u odnosu na isti period prošle godine. Zato su za sankcionisanje nesavesnih građana uvedene novčane kazne. Za fizička lica kazne su do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara, ukoliko prilikom spaljivanja biljnih ostataka i smeća izazovu požar na otvorenom prostoru.

Tokom prva tri meseca 2018. godine bilo je 22 intervencije na otvorenom prostoru, dok je za isti period ove godine zabeleženo 117 intervenicija, čulo se na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije koja je danas održana u Zaječaru.

Branislav Matić, načelnik Odelenja za vanredne situacije u Zaječaru istako je da je zbog toga bilo neophodno usvojiti Operativni plana za sprovođenje preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga.

„Sa porastom temperatura i lepim vremenom javlja se i povećani broj požara na otvorenom prostoru. Iz tog razloga Sektor za vanredne situacije dobio je nalog da zajedno sa lokalnim samoupravama i načelnikom organizujemo sednice štabova i da se potencira na tome da se uključe svi subjekti koji mogu da daju doprinost smanjenju požara.

Po članu 50 Zakona o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, tako da je preporuka građanima da to ne čine”, istakao je Matić.

Branislav Matić, načelnik Odelenja za vanredne situacije u Zaječaru; FOTO: zajecaronline.com

Najviše je bilo požara na području Zaječara i Knjaževca, ali za njima nimalo ne zaostaju ni Boljevac i Sokobanja.

Podatak da je broj paljevina na otvorenom prostoru znatno veći, u odnosu na isti period prošle godine, govori o tome da smo i dalje neodgrovrni prema svojoj sredini i prema svojim životima.

Apelujemo na sve građane da se moraju pridržavati Zakona, kada je u pitanju spaljivanje i da poštuju propise. Planiramo da u tom smislu obavimo i edukaciju dece, a apelujemo i na medije da upozore građane kako bi smo smanjili ovu opasnu pojavu“, poručio je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga; FOTO: zajecaronline.com

U narednom periodu daće se preporuka gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije da donesu svoje operativne planove za uvođenje preventivnih mera za zaštitu od požara. Kazne za paljenje biljnih ostataka i smeća na otvorenom kreću se od hiljadu do 50 hiljada dinara za fizička lica, i od 300 hiljada do čak milion dinara za pravna lica, istaknuto je na sednici.

Dodaj komentar