Društvo Izdvajamo

Od danas dozvoljene posete u gerontološkim centrima i domovima za stare

foto: pixabay.com

Nakon odluke Kriznog štaba za zdravstvo Vlade i na osnovu mišljenja epidemiologa posete u gerontološkim centrima i domovima za stare u Srbiji od danas su ponovo dozvoljene, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi u saopštenju, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević doneo je i instrukciju o načinu rada i organizovanja poseta u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, i domovima za odrasle i stare.

Prema donetoj instrukciji, posete korisnicima moraju biti unapred dogovorene i zakazane, a mogu biti organizovane svaki dan od 10 do 18 časova, u povoljnim vremenskim uslovima koji podrazumevaju temperaturu iznad 18 stepeni bez kiše i vetra, u dvorištu ustanove, navodi se u saopštenju.

Dozvoljeno je da korisnici imaju posete dva puta nedeljno, a u zavisnosti od njihove želje i zdravstvenog stanja, može trajati najduže 15 minuta. Mesto za posete obavezno mora biti dezinfikovano i pre i nakon posete.

Na ulasku u dvorište ustanove posetiocima će biti merena temperature i provereni drugi simptomi bolesti kovid 19. Onima koji imaju neke simptome zabranjen je ulaz, dok se ostalima obavezno dezinfikuju ruke, obuća (dezobarijera), a tokom posete i korisnik i posetilac moraju nositi zaštitne maske. Posetilac obavezno mora imati i vizir i držati se propisane distance od najmanje dva metra, navedeno je u saopštenju.

Zaposleni su u obavezi da posetioce i korisnike dovode do mesta posete i nazad, kao i da budu prisutni tokom trajanja posete, uz zaštitnu  opremu, kako bi se sprečio direktan kontakt, odnosno dodirivanje, grljenje, pozdravljanje korisnika i posetioca.

„Posetioci ne mogu da se kreću po ustanovi već isključivo da budu samo na mestu koje je unapred određeno za posetu, u okviru dvorišta, gde je obezbeđen prostor za sedenje za najviše tri osobe – korisnik i najviše dva lica koja dolaze u posetu“, stoji u saopštenju.

Ukoliko ustanova raspolaže sa više ulaza u dvorište, neophodno je odrediti samo jedan ulaz za posete radi nadzora i provere stanja svih potencijalnih posetilaca, dodaje se u saopštenju.

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 4.308 osoba od kojih je kod 73 potvrđeno prisustvo koronavirusa. Ukupno je hospitalizovano 457 pacijenata, od kojih je 15 u teškom stanju odnosno na respiratoru. Među obolelima su i korisnici Studentskog centra jer je, kako je potvrdila epidemiolog Studentske poliklinike dr Mila Paunić koronavirus ušao u studentske domove u Beogradu kao i četiri spremačice vrtića u Beogradu.

Izvor: insajder.net

Dodaj komentar