fbpx
Kultura

OBEZGLAVLJENE LUTKE…slika zaječarskog teatra na Svetski dan pozorišta!!! (VIDEO)

Obezglavljene lutke, ogoljeni šiljci, incident kakav nije zabeležen u istoriji pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“… nesvakidašnjim prizorom ova prestižna institucija stara više od jednog veka danas obeležava Svetski dan pozorišta.

dan pozorišta

Upravnik zaječarskog teatra Davor Marušić, vidno uznemiren nije mogao dati racionalno objašnjnje za ovaj vandalski čin, koji nikome, kako ističe, nije mogao biti od koristi.

“U hangaru nekadašnje “Timočanke” koji pozorište zajedno sa Direkcijom za izgradnju grada Zaječara zajednički koriste, neko je otvorio hangar, ušao i uništio jedan deo scenografije koju glumci  koriste u predstavama. Svetski dan pozorišta zaječarsko pozorište obeležava sa ova 3 šiljka. Nemam reči zašto je to neko uradio, nemam racionalan odgovor. Šta je cilj svega ovoga? Mi ćemo predsatsvu koju smo trebali  da igramo sutra otkazati. Zgrožen sam tim činom, to nije vandalizam, ne znam kako da okarakterišem.  Zaječarsko pozorište u moru problema koje ima, ima još jedan dodatan, koji nije samo materijalan, ni estetske prirode.  Ovo je nešto što izlazi iz okvira racia, da vam neko uništi lutke?!! Ne znam ko su ti ljudi, šta su hteli sa time, taj odnos prema pozorištu, kakva je to poruka“?, objašnjava Marušić.

Kako je pre samo nekoliko dana u klubu pozorišta zbog zastarelih instalacija izbio manji požar, koji na sreću nije prouzrokovao štetu većih razmera, uprava pozorišta preduzela je mere.

požar pozorište

U ambasadi Japana pronašla je ljude dobre volje koji će u isfinansirati projekat rekonstrukcije sačinjen još 2012.godine i u narednih 15 data opredeliti deo novca za adaptaciju ove, za Zaječar, prestižne institucije kulture.

“Ceo projekat rekonstrukcije zgrade košta preko 20 miliona dinara, dakle sa svim drečerima, sa sistemom za odimljavanje, sa sistemom za evakuaciju…dakle mi smo na dobrom putu da otpočnemo prvu fazu tog projekta koji iznosi 3, 3 i po miliona dinara. Strujni čvor izmešten je na fasadu zgrade, ostalo je da rešimo još problema vezanih za instalaciju, i pokušavamo da u pristojnom roku nađemo novac da to rešimo”, istakao je Marušić.

Zbog najavljenih rekonstrukcija, u Zaječarskom teatru Svetski dan pozorišta obeležen je radno. Sa krova teatra glumački kostimi preseljeni su u improvizovani hangar u klubu pozorišta.

pozorište 1

A pored brojnih problema sa kojima se susreću, Marušić je najavio da će i ovog proleća glumci raditi punom parom.

Tako će početkom aprila biti nastavljena akcija „Selom u pohode“, a u drugoj polovini meseca, na radost najmlađih, biće organizovan i petodnevni Dečiji pozorišni festival.

Pogledajte prilog “Online televizije”!

Dodaj komentar