fbpx
Društvo

OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE: 2019. GODINE ČETIRI TRAKE AUTOPUTA OD PARAĆINA DO ZAJEČARA?!

ilustracija /pixabay

Autoput Paraćin- Zaječar, deonica duga 82 kilometra, danas široka samo 7 i po metara, već od 2019. godine mogla bi da bude proširena na 16 metara, sa dve saobraćajne trake u jednom i dve u drugom smeru, kao i razdelnu traku, izlazne petlje, dva mosta i četiri tunela…

Sve ovo još 2010. godine najavila je kao “epohalnu investiciju” Verica Kalanović, tadašnja ministarka za NIP, a izgradnja pomenute deonice trebalo je da bude završena do 2013. godine.

Danas 2018. godine istu tu investiciju pompezno je najavila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, uz najavu da je Srbija na prekretnici investicija u putnu infrastrukturu.

Mihajlović je kako prenosi “B92” najavila da će od sledeće godine raditi autput Šabac – Loznica, autoput do Požarevca kako bi ga spojili sa niškim autoputem, pa dalje do Golupca brzu saobraćajnicu, takođe četiri trake od Paraćina do Zaječara, zatim od Pupinovog mosta do Zrenjanina i Novog Sada i obilaznicu oko Beograda. Deo Koridora 10 Srpska Kuća – Levosoje biće završen do kraja septembra, a krajem jula ili početkom avgusta će početi obnova 22 km autoputa od Batrovaca do Kuzmina.

Međutim, pre samo nekoliko godina za list “Večernje novosti” Zoran Drobnjak, direktor JP „Putevi Srbije“ izjavio je da za gradnju auto-puta od Paraćina do Zaječara nema ekonomske logike, jer da bi radili auto-put dnevni promet vozila na toj deonici morao bi da bude između 15.000 i 20.000, a između Paraćina i Zaječara dnevno prođe, najviše, pet hiljada automobila.

” Tako da bi, ako govorimo o izgradnji auto-puta na toj deonici to moglo biti ostvareno za, možda, 15 ili 20 godina”!, izjavio je Zoran drobnjak 2014. godine.

A ako se vratimo još nekoliko godina u nazad ( u 2010. godinu) Verica Kalanović, tadašnja ministarka za NIP, najavila je izgradnju auto-puta Paraćin – Zaječar, nazvavši to „epohalnom investicijom za naš kraj, jer će ubrzati protok robe i turista, privući investitore i omogućiti razvoj čitave Timočke krajine“.

Tadašnji gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, dodao je i da predstoje bilateralni razgovori s bugarskom stranom, kako bi ona izgradila auto-put od Vidina do Vrške Čuke.

ilustracija / pixabay

I tako…

Od 2010. do 2018. godine zaječarci su prevalili “trnovit” put na kome su se susreli sa:

 • povećanom stopom nezaposlenosti i nedolaskom investitora, koji grad na Timoku zaobilaze u širokom luku,
 • padom nataliteta i trostruko većim brojem umrlih u odnosu na broj rođenih,
 • sa gašenjem brojnih ustanova kulture i otvaranje novih
 • gašenjem Javnih preduzeća i otvaranje novih,
 • izgradnjom kružnih tokova bez adekvatne kanalizacije,
 • pokrivanje gradskog bazena “bez pokrića”,
 • ispumpanih balon hala,
 • napuštenih sportskih hala,
 • napuštenih dečijih igrališta,
 • otvaranjem azila za pse… a pasa lutalica nikada više na ulicama grada nije bilo…

Da ne nabrajamo više.. potrajalo bi.

Nego da se vratimo u našu surovu realnost!

Sada dobijamo obećanje ministarke Mihajlović da će se autoput ipak izgraditi i da će imati čak 4 trake.

Šta se u međuvremenu promenilo, nismo sigurni. Mada je i više nego očigledno!

Bilo kako bilo, 2010. godine Kalanović je napomenula da je vrednost te investicije oko 200 miliona evra, a finansirala bi se delom iz republičkog budžeta, a delom uz pomoć sredstava međunarodnih finansijskih institucija.

Koliko će Srbiju te “daleke” 2019. godine koštati najavljena investicija ostaje da se vidi… a zaječarcima do tada ne preostaje ništa drugo nego da koračaju gradskim ulicama u nadi da će se neko-nekada setiti da i njih presvuče asfaltom, a ne samo da ih krpi… jer rupa ima mnogo.

A ako nastavimo ovim tempom…biće ih još više!

izvor: zaječaronline / b92 / novosti.rs

1 komentar

 • ja sam mislio da je to sve zavrseno vec…ne verujete bošku????ma daj…pa covek ima svoje JA…koga je on prevario do sada????

Dodaj komentar