fbpx
Društvo

NOVINE ZA ĐAKE OD 1. SEPTEMBRA: Tri “redizajnirana” predmeta, uniforme u 55 % škola, kao i …

ucionica
foto: ilustracija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je da od 1. septembra đake u školama očekuju novine kao što su tri “redizajnirana” predmeta za učenike petog razreda, elektronski dnevnik u 200 škola, više sporta i uniforme u 55 odsto škola.

Šarčević je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da su tri redizajnirana predmeta – fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija i informatika, i dodao da će kroz međupredmetno povezivanje biti uvedeno i preduzetništvo, kao i finansijska pismenost.

Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

“Kako bi se deca masovnije bavila sportom u školama, odlučili smo da se školske sale mogu izdavati tek posle 21 čas i potrebno je pojačati sportsku infrastrukturu koja je, nažalost, slaba”

Šarčević je rekao da je važno da su sve škole podignute na AMRES mrežu i da je u svaku od njih uveden internet, i dodao da sada postoji samo sedam odsto škola koje će internet dobiti putem mobilne telefonije.

U okviru informatike, koja se uvodi kao obavezan predmet, đaci će učiti programiranje, naveo je on i objasnio da je iz kredita Evropske banke nabavljeno 4.600 novih računara za škole, te da će sa kompjuterima koje su donirale kompanije škole od 1. septembra biti solidno opremljene za izvođenje tog predmeta.

U toku je, kako je naveo, obuka nastavnika koji predaju informatiku, pri čemu su već napravljeni timovi od 60 trenera koji će dalje trenirati druge nastavnike.

” Jedan od programa obuke za nastavnike jeste i elementarna informatička pismenost svih zaposlenih u školi za uvođenje projekta elektronski dnevnik”, naveo je Šarčević.

Elektronski dnevnik, osim smanjenja administracije za prosvetne radnike i lakšeg pristupa roditelja informacijama o detetu, predstavlja i kontrolni mehanizam stanja u obrazovnom sistemu, objasnio je Šarčević.

izvor: srbija.gov.rs

Dodaj komentar