fbpx

Novi udžbenici – dodatni troškovi

Preporuka:

Knjiga Saše Jelenkovića „Izabrane pesme“ izašla iz štampe

Knjiga Saše Jelenkovića „Izabrane pesme“ izašla je iz štampe. Knjiga predstavlja izbor iz 13 knjiga pesama autora, koje su...

Srednjoškolcima predstavljen vodič kroz život u Evropskoj Uniji

U Matičnoj biblioteci "Svetozar Marković" u Zaječaru održana je prezentacija jubilarnog desetog izdanja "Evropskog dnevnika" za učenike i profesore...

Smanjenje cenzusa: Zamazivanje očiju umesto suštinske promene izbornog sistema

Svedoci smo bure u javnosti koju je izazvala informacija da će izborni cenzus biti snižen sa 5% na 3%....
- Reklama -

Nova školska godina je na pragu, a pripreme za polazak u školu privode se kraju. Roditelji dobro znaju šta je sve neophodno kupiti za novu školsku godinu, ali nisu sigurni koji je komplet knjiga najbolji. Zbog toga dodatno moraju platiti inače skupe udžbenike za prvi i peti razred.

U školama koje su rešile da stare udžbenike zamene novim, iako to nisu morale, roditelji će morati da kupe nove knjige. Sporni su bili udžbenici za prvi i peti razred osnovne škole za predstojeću školsku godinu.

Komplet knjiga za prvake koštaće roditelje 8 000 dinara, a što je dete starije, raste i cena knjiga. Ipak, može se proći i jeftinije kod prodavaca polovnih udžbenika.

U svim školama u Srbiji obavezan je bio samo novi odabir udžbenika za drugi i šesti razred, jer oni uče po reformisanom programu.

foto: www.macvainfo.rs

Ministarstvo prosvete je u januaru uputilo preporuku školama da udžbenici za prvi i peti razred ostanu isti i da neće biti novog odabira, „kako bi se izbeglo novo finansijsko opterećenje za roditelje“. Međutim, neke škole nisu bile zadovoljne jasnoćom zadataka, kao i time što ti zadaci nisu bili primereni uzrastu učenika.

Direktor O.Š. „Desanka Maksimović“ Nebojša Milijić izjavio je da drugi i šesti razred moraju da biraju nove udžbenike svake godine jer rade po novim programima. Što se tiče prvog i petog razreda, udžbenici su isti kao i prošle godine, sem Srpskog jezika, gde su zamenili Početnicu Bukvarom zbog primedbi roditelja.

U O.Š. „Ljuba Nešić“ odlučili su se za promenu udžbenika za prvi i peti razred.

„Odlučili smo se za promenu knjiga za prvi i peti razred, ali u petom razredu zbog predmetne nastave, gde svaki nastavnik bira udžbenik prema svom predmetu, neki imaju mogućnost da menjaju pojedinačno. Oni su više usmereni ka nastavi. Mogućnost biranja udžbenika za novu školsku godinu je za prvi i peti razred u prvom krugu i za drugi i šesti u drugom krugu“, rekao je direktor O.Š. „Ljuba Nešić“ Željko Antijević.

U školi za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ kažu da su udžbenici za prvi i peti razred ostali isti kao i prošle godine.

„Ispoštovana je preporuka ministra, a svi učenici ove škole imaju pravo na besplatne udžbenike jer se obrazuju po IOP2 (individualni obrazovni plan)“, rekla je Emila Badivuk direktorka ove škole.

 

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Svečana Bogojavljanska litija u Zaječaru kretala se do Popove plaže (VIDEO)

Svetom Arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru danas je počelo svečano obeležavanje Bogojavljenja, praznika jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika...

BOG SE JAVI: Danas slavimo Bogojavljenje! (FOTO)

Povodom jednog od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, Bogojavljenja danas je u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice u Zaječaru služena Sveta Liturgija Sv. Jovana Zlatoustog,...

Oblačno, temperatura do 2 stepena

U Srbiji će danas ujutro, a ponegde i pre podne po kotlinama i nizijama, mestimično biti magle ili niske oblačnosti, a tokom dana oblačno,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: