fbpx
Društvo Timočka krajina

Nove preporuke i mere za očuvanje epidemiološke stabilnosti u Negotinu

ilustracija/pixabay.com

U negotinskoj opštini u protekle dve nedelje nije zabeležen nijedan novi slučaj Kovida 19, a poštovanje i sprovođenje preventivnih i operativnih mera donetih na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Negotin treba da doprinese sprečavanju širenja korona virusa, prenosi danas.rs.

“S obzirom kakvo je stanje na teritoriji Republike, možemo da kažemo da je stanje na teritoriji naše opštine zadovoljavajuće. U svom izlaganju v.d. direktoka Zdravstvenog centra dr Vidosava Paunović Barbulović je istakla da u protekle dve nedelje nismo imali nijedan pozitivni slučaj. Insistiramo na poštovanju preventivnih mera i apelujemo na svest građana, jer ovo što se dešava u drugim delovima naše zemlje može lako da se desi i nama, ako ne budemo odgovorni i svesni da moramo da zaštitimo sebe i druge. Iz tog razloga smo doneli određeni set preporuka i mera, ponašanje privrednih, opštinskih subjekata kao i uslužnih radnji koje podrazumeva poštovanje mera, nošenje maski i poštovanje socijalne distance, kao i poštovanje od strane korisnika i na taj način sačuvaćemo epidemiološku stabilnost”, kazao je komandant Štaba i predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Konkretno to znači da je nošenje maski u zatvorenom prostoru obavezno, podjednako obavezujuće i za vlasnike radnji i korisnike usluga u prodavnicama, ugostiteljskim objektima, zanatskim radnjama, frizerskim i kozmetičkim salonima, bankama, pošto, državnim i kulturno-sportskim institucijama, kladionicama, teretanama i fitnes klubovima, benzinskim stanicama i sličnim objektima.

Obavezne su i deozbarijere na ulasku u objekat, dezinfekciona sredstva i fizička distanca od dva metra.

“Žao mi je ali zbog zdravlja građana a na osnovu preporuka Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar bazen je zatvoren i neće biti Petrovdandskog vašara. Uvešćemo pojačane mere dezinfekcije koje će sprovesti JКP „Badnjevo“ a prigradski linijski saobraćaj će biti pojačan s obzirom da zbog poštovanja mera manji broj putnika se prevozi i postoji potreba za povećanjem linija”, rekao je Vladimir Veličković, komandant Štaba.

Inače, poslednjih dana se negotinskoj respiratornoj ambulanti javlja povećan broj pacijenata sa temperaturom, kašljem i otežanim disanjem.

“Oni se šalju na dalju dijagnostiku, a to je snimanje plića, laboratorijska dijagnostika i naravno testiranje. Primećeno je u poslednjih nedelju dana blago povećanje broja pacijenata koji se javljaju sa simptomima respiratornih infekcija. Do sada je u periodu stagnacije virusa bilo da do tri, a sada ih je pet do osam dnevno”, rekla je za NG portal v.d. direktorka Zdravstvenog centra Negotin dr Vidosava Paunović Barbulović.

Izvor: danas.rs

Dodaj komentar