Društvo Izdvajamo

Novcem građana Zaječara finansirana izgradnja crkvenog podruma

Iz budžeta Zaječara na konkursu za finansiranje projekata od javnog interesa i ove, ali i 2018. godine najviše novca opredeljeno je Crkvenoj opštini Zaječar. Od ukupnog iznosa od 22.500.000 dinara, u 2018. godini Crkvi je preneto iz budžeta grada nešto više od 8 miliona, od čega je sa preko 5 miliona finansirana rekonstrukcija podruma na delu crkvenog objekta. Postavlja se pitanje, koliko je dogradnja podruma zaista u interesu građana Zaječara i da li će oni imati korist od toga?

Prlikom dodele sredstava iz budžeta grada Zaječara za finansiranje projekata od javnog interesa koji realizuju udruženja, javni interes trebalo bi svakako da bude najbitniji, odnosno korist koju će građani Zaječara imati od finansiranja pojedinih projekata.

Međutim, od 22,5 miliona dinara (koliko je Crkvenoj opštini Zaječar opredeljeno u 2018. godini) preneto je 8.298.549,17 dinara.

A od pomenutih para finansirane su sledeće aktivnosti:

  • 1.945.860 dinara za tekuće održavanje crkve na groblju;
  • 5.376.912 dinara za dogradnju i rekonstrukciju podruma na delu crkvenog objekta u Zaječaru;
  • i 975.777,17 dinara za finansiranje Festivala hrišćanske kulture.

S obzirom da Javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta grada Zaječara za finansiranje projekata od javnog interesa mora biti usaglašen sa Uredbom o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koji realizuju udruženja, postavlja se pitanje da li je to zaista tako!

Jer, članom 5. pomenute Uredbe jasno je definisano da osnovni cilj finansiranja bilo kog udruženja mora biti od javnog interesa, kao i (shodno članu 11.) da sredstva koja se, u skladu sa ovom uredbom, odobre za realizaciju programa moraju biti namenska i mogu se koristiti isključivo za realizaciju konkretnog programa i u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između nadležnog organa i udruženja.

Postavlja se pitanje:

Kakvu će korist građani Zaječara imati od rekonstrukcije crkvenog podruma, i zbog čega je Grad Zaječar pomenuti projekat finansijski podržao sa preko 5 miliona dinara iz gradskog budžeta?

Ne zaboravimo da je i na ovogodišnjem Javnom konkursu za dodelu sredstava iz budžeta grada Zaječara za finansiranje projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja za 2019. godinu Eparhiji Timočkoj iz budžeta grada opredeljeno je 22,5 miliona dinara za promociju i unapređenje hrišćanske kulture kroz obnovu i izgradnju verskih objekata, predavanja, tribine i promocija knjiga na temu iz oblasti verske kulture za koncerte i prikazivanje dokumentarnih duhovnih filmova.

To konkretno znači da su predstavnici lokalne samouprave odlučili da i ove godine novcem građana Zaječara finansiraju izgradnju verskih objekata sa nekoliko miliona dinara, dok su ostala udruženja koja zaista rade u interesu Zaječaraca dobila znatno skromnija sredstva.

3 komentara

  • Tako je to kad se ateisti i politički šljam dodvorava Crkvi. Oni isti koji su pre neku deceniju bili protiv svega pravoslavnog. Ali i crkveni velikodostojnici, lakomo prihvataju i traže pare kao čergari ne libeći što je narod gladan i nema. Nema nade za Srbe, definitivno

Dodaj komentar