Društvo Izdvajamo

Nova oprema za zaječarski Zdravstveni centar

Zdravstveni centar Zaječar dobio je, preko Ministarstva zdravlja i donacija, nekoliko novih aparata, koji su stavljeni u funkciju u Službi za patologiju i biohemijsku laboratoriju, a vešeraj je dobio novu mašinu za pranje i peglanje veša.

Služba za patologiju Zdravstvenog centra u Zaječaru dobila je tkivni procesor, laboratorija je dobila dva nova aparata za biohemijsku i hemijsku analizu, a vešeraj mašine za pranje i peglanje veša.

Tkivni procesor u Službi patologije je vrednosti od 30 hiljada evra, a aparat će poboljšati rad ove službe, ističe dr Davor Mladenović, patolog ZC Zaječar.

“Služba je dobila novi aparat, tkivni procesor, koji se koristi za fiksaciju tkiva i dijagnostički postupak. Služba za patologiju će ovim dobiti bolji kvalitet histopatoloških uzoraka, veću uštedu reagensa koji se inače koriste za proces dijagnostike, proces laboratorijske obrade… Prošle godine je nabavaljen parafinski dispenzer sa toplo-hladnom pločom.

Zdravstveni centar je aplicirao kod Ministarstva zdravlja i uspeli smo da dobijemo ovaj savremeni aparat”, kaže Mladenović.

dr Davor Mladenović, patolog ZC Zaječar

Laboratorija je dobila aparate, koji će pomoći u bržem radu tog odeljenja. U laboratoriji Zdravstvenog centra u Zaječaru dnevno se urade preko 400 krvnih slika, poručila je Dušica Stevanović, specijalista medicinske biohemije.

“Hematološki analizator je aparat koji radi analizu krvne slike iz vene i prsta. Aparat je savremen, velike je brzine, veoma funkcionalan i tačan. Pacijenti neće više čekati mnogo na analize krvi. Krvna slika može da završi za 10 do 15 minuta. Dnevno obavimo preko 400 krvnih slika.

Biohemijski analizator radi preko 700 analiza na sat. Radi osnovne biohemijske analize, sistem je potpuno automatizovan i bezbedan za radnike. Prosečno se u dnevnoj smeni radi preko 200 analiza sa biohemijskim karakteristikama”, rekla je Stevanović.

Dušica Stevanović, specijalista medicinske biohemije ZC Zaječar

Mašine u vešeraju u zaječarskoj bolnici bile su stare preko 40 godina i bile su podložne čestim kvarovima, tako da je i donacija za vešeraj od velike važnosti.

“Dobili smo dve mašine za pranje veša i jednu za peglanje. Dnevno operemo od 500 do 600 kilograma veša, beli veš, ćebad, jastuke. Potrošimo oko 360 kilograma mesečno deterdženta. Vrednost mašine za peglanje je 25 hiljada evra, dpk je vrednost mašina za pranje 50 hiljada evra“, poručila je Gordana Novaković, šef vešeraja.

Gordana Novaković, šef vešeraja ZC Zaječar

Kvalitet i rad u Zdravstvenom centru Zaječar, zahvaljujući novoj opremi, biće znatno bolji. ZC Zaječar, kako se očekuje, ove godine će dobiti opremu u vrednosti do 160 miliona dinara.

1 komentar

  • Kredit za industrijski cilindar za peglanje vredno €15,850 treba dati SAMAi (Serbian American Medical Association)iz SAD koja je to doniralo u April 2019!

Dodaj komentar