Kultura

Neobična izložba o gradu mrtvih otvorena u Galeriji zaječarskog muzeja (FOTO)

FOTO: Narodni muzej Zaječar

Ko je bila Dama s Relje koja je sahranjena sa preko 20 staklenih posuda, da li je samo volela da uživa u igri sa žetonima ili je možda gatala, od čega je bolovao siromah iz groba 50, kako je sahranjena bogatašica iz groba 11… samo su neke od priča o misterioznim žiteljima antičkog Zadra koje su posetioci izložbe „Ispričaću ti priču“, autora Timke Alihodžić mogli sinoć da saznaju u Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru.

Izložba govori o stanovnicima Jadera – četiri groba, sa preko 80 predmeta od zlata, srebra, ćilibara i stakla svedoče o životima stanovnika antičkog Zadra.

FOTO: Narodni muzej Zaječar

Alihodžićeva je, kao arheolog iz Zadra, tri decenije provela iskopavajući grobnice iz vremena Rimskog carstva u antičkom Jaderu i okolini. Do danas su ona i njen tim istražili oko 2.500 grobova.

FOTO: Narodni muzej Zaječar

U Zaječar su stigle priče iz četiri.

“ Svaki grob nosi svoju priču. Na primer, među eksponatima je jedna tintarnica (mastionica) i svi se dive kako je lepa, rađena od bronze, sa ukrasima.

Međutim, kad je nađete u grobu, pored stilosa, odmah pomislite da je ta osoba bila pisac ili nešto slično. U svakom slučaju, bila je pismena.

Zato je moj cilj bio da ispričamo priču o celom grobu, da vidimo koje podatke nosi“, kaže Timka Alihodžić.

FOTO: Narodni muzej Zaječar

Prva je priča o ženi u grobu 11. Pored njenog skeleta pronađene su ogrlica, ukosnica, prstenje…

FOTO: Narodni muzej Zaječar

“ Tako smo zaključili da je reč o ženskom lešu. Na osnovu dve keramičke boce sa prikazom božanstava, otišli smo malo dalje pa smo zaključili da je pripadala kultu ili da je čak bila visoko pozicionirana u tom kultu.

Na osnovu žetona smo otišli još dalje, pa smo pretpostavili da je možda gatala“, otkriva Timka.

Sem ove četiri pojedinačne priče, na izložbi se nalazi i odeljak “Sve svoje sobom nosim”, sa materijalom iz više od stotinu grobova.

FOTO: Narodni muzej Zaječar

“ Hteli smo da prikažemo šta se sve stavljalo u grob kada su se najmiliji ispraćali. Bitno je da se nije štedelo, kao što se ni danas ne štedi.

Stavljao se novac, simbolično, da se plati put na onaj svet, uljanice da se osvetli put, a bilo je i zlata i srebra i jantara… – napominje Timka.

Među ekskluzivnim eksponatima nalazi se zlatna mrežica za kosu (koje ima još samo u Rimu), plava posudica (jedna takva je u Pompejima, druga u Veneciji) i drveni češalj. Obično su češljevi rađeni od kosti.

FOTO: Narodni muzej Zaječar

Izložba “Ispričaću ti priču” premijerno je prikazana u Arheološkom muzeju u Zadru 2015. godine, onda je putovala širom Hrvatske i gostovala u Sarajevu. U Zaječaru je njeno prvo gostovanje, a posle Beograda i Kraljeva, treće u Srbiji.

Katalog je sublimiran i prebačen na audio zapis, rekonstruisan je jedan grob, pa tako i slepe i slabodvidne osobe mogu da posete izložbu, da dodiruju predmete i slušaju priče.

Pogledajte galeriju fotografija Narodnog muzeja Zaječar:

Dodaj komentar