fbpx

(Ne)izvesna budućnost penzionog sistema u Srbiji

Preporuka:

Kolekciju zubuna iz zbirke Zavičajnog muzeja Knjaževac mogu razgledati i Zaječarci

Izložba "Kolekcija zubuna iz zbirke Zavičajnog muzeja Knjaževac iz XIX i prve polovine XX veka" biće priređena u Galeriji...

Bez vode nekoliko ulica u blizini Ivana Milutinovića

Zbog rekonstrukcije vodovodne mreže u ulici Ivana Milutinovića, bez vode će u petak, 17. januara biti potrošači u sledećim...

I mraz i sunce

U Srbiji će danas jutro biti sa slabim mrazem, niskom oblačnošću i maglom, a posle podne će biti sunčanih...
- Reklama -

U Srbiji, zemlji sa visokom stopom nezaposlenosti, gde se stalno povećava starosna granica za odlazak u penziju, sve više radno sposobnih odlazi „preko grane“. Broj penzionisanih lica se povećava, pa se postavlja pitanje kuda vodi penzioni sistem.

U Srbiji se danas radi 3,4 godine duže nego što su građani do penzionisanja u proseku radili pre devet godina, a upravo slabost penzionog sistema, uz povećanu emigraciju, ima za posledicu da sadašnji zaposleni moraju sve duže da rade. 

Da bi penzioni sistem mogao da funkcioniše, potrebno je da na „jednog penzionera postoji 3,5 radnika“, a u Srbiji je taj odnos trenutno jedan naprema jedan.

Ekonomista Miša Brkić  za portal „Zaječar online“ istakao je da bi u sistemu trebalo da bude veći broj onih koji plaćaju sistem od onih koje sistem plaća, kako bi država mogla dobro da funkcioniše.

On je ukazao na mere koje bi trebalo preduzeti kako bi se stabilizovao ali i očuvao penzioni sistem u našoj zemlji, ali reforma penzionog sistema podrazumeva uvođenje nekoliko stubova.

„Jedan je ovaj postojeći Penzioni fond, ali država bi podsticajnim merama morala da stvori ambijent za uvođenje dobrovoljnih penzionih fondova, kakvi postoje u svim razvijenim zemljama sveta u koje bi zaposleni uplaćivali iznose za penzije koji oni odrede.

Država bi morala polako da se oslobađa ovog modela koji sada postoji jer državni Penzioni fond zloupotrebljavaće svaka politička garnitura kad dođe na vlast“, rekao je Brkić.

Iz ugla države, podizanje starosne granice poželjno je iz više razloga, napominje Brkić.

„Prvo, demografska struktura Srbije sve je gora – mladih je sve manje (dakale, neće imati ko da radi), a starijih je sve više. Da bi Srbija mogla da ima povećanje rasta bruto domaćeg proizvoda ona mora da zapošljava određeni broj radnika. Mladih biološki ima sve manje (a odlaze u inostranstvo), a stariji i iskusniji radnici rano se penzionišu. Sa stanovišta društvene racionalnosti mora se produžiti radni vek“, kaže Brkić.

FOTO: zajecaronline.com

On navodi da postoji još jedan razlog za koji je najbolji primer Japan.

Zašto starim i iskusnim radnicima ne dati mogućnost da rade dok mogu? Zar nije nemerljiva društvena šteta penzionisati i isterati s klinike najboljeg srpskog hirurga (koji će otiću da nastavi da radi u Makedoniji ili Crnoj Gori) ili najbolje srpskog rudarskog inženjera koji, bez obzira na godine, može još mnogo da pruži državi i društvu koji su ga školovali. Produženje starosne granice za penziju dobro je i za državu i za ljude koji mogu da rade, navodi Brkić.

Uostalom, sva istraživanja su pokazala da se produžio životni vek ljudi u Srbiji, pa zašto to ne iskoristiti?

- Reklama -

2 KOMENTARA

  1. Ovo je laz narocito od ekonomiste tvrdeci “ one koje sistem placa’, sramno ! Penzioneri sami sebe isplacuju time sto su uplacivali u penzioni fond I uostslom placali porez na dohodak. Nisu penzioneri uzrok slabog budzeta vec kradja domacih politicara za dobrobit stranih sistema americke, ruske, arapske. I prodaja privrede Srbije po niskim cenama, kao recimo NIS Rusima skoro poklonjen.

  2. Pitajte koliko je miljardi Evra Narodna Banka Jugoslavije preko bankara Slobidana Milosevica iznela na Kipar pod nadgledanjem ruske jevrejske finanansijske mafije a na racun Rotsild sistema. Kamionima su punjeni avioni I sada je budzet nizak. Pitajte kako Vladimir Putin potkrada Srbiju iako je Rusija na dva kontinenta.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Svečana Bogojavljanska litija u Zaječaru kretala se do Popove plaže (VIDEO)

Svetom Arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru danas je počelo svečano obeležavanje Bogojavljenja, praznika jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika...

BOG SE JAVI: Danas slavimo Bogojavljenje! (FOTO)

Povodom jednog od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, Bogojavljenja danas je u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice u Zaječaru služena Sveta Liturgija Sv. Jovana Zlatoustog,...

Oblačno, temperatura do 2 stepena

U Srbiji će danas ujutro, a ponegde i pre podne po kotlinama i nizijama, mestimično biti magle ili niske oblačnosti, a tokom dana oblačno,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: