U ponedeljak u ranim jutarnjim satima dogodilo se potpuno pomračenje Meseca, koje nastaje kad Mesec uđe u Zemljinu senku, pri čemu poprima crveno-smeđu boju.

Ta pojava trajala je noćas od 04.34, sve do zalaska Meseca ispod horizonta, a u Beogradu u 7.17 časova, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda.

Pomračenje Meseca može se pratiti golim okom, dvogledom i manjim teleskopima. Nažalost, zbog prognoziranih padavina, odnosno lošeg vremena, pojava se kod nas u većini delova zemlje nije videla.

Predstojeće pomračenje je poslednje totalno pomračenje Meseca u ovoj deceniji. Sledeće totalno pomračenje Meseca videće se tek maja 2021. godine, a iz naših krajeva tek septembra 2025. godine!

Pomračenje Meseca nastaje ulaskom Meseca u Zemljinu senku i tada je obasjan crvenom svetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu.

Potpunim pomračenjem Meseca naziva se pojava kada celi Mesec uđe u Zemljinu senku, kada samo deo Mesečevog diska uđe u senku, to je delimično pomračenje, a ako Mesec prolazi samo kroz Zemljinu polusenku, to se naziva pomračenje u polusenci.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here