Društvo Izdvajamo

Nastavnici zaječarske Gimnazije posetili Švedsku (FOTO)

FOTO: Gimnazija Zaječar

Nastavnici zaječarske Gimnazije od 19. do 26. maja boravili su u Švedskoj i upoznali se sa školskim sistemom ove zemlje učestvujući na časovima iz brojnih predmeta u gimnaziji Njudungsgymnasiest u gradu Vetlandi. Razmena iskustva bila je od izuzetnog značaja, a neke od programa, kako ističu, pokušaće da primene i u zaječarskoj Gimnaziji.

Prilikom posete švedskom gradu Vetlandi nastavnici zaječarske Gimnazije: Mladen Šljivović, nastavnik fizike, Jelena Dimović, nastavnica srpskog jezika i književnosti, Nataša Stanojević, nastavnica matematike, Slobodanka Stanković Petrović, nastavnica engleskog jezika i Dragana Rašić, nastavnica sociologije obišli su gimnaziju Njudungsgymnasiest i učestvovali na časovima iz raznih predmeta.

FOTO: Gimnazija Zaječar

Mladen Šljivović, nastavnik fizike kaže da pomenuta škola u Švedskoj ima petnaest programa koji obuhvataju zanate, kao i napredni nivo prirodnih i društvenih nauka.

FOTO: Gimnazija Zaječar

” U gimnaziji u Švedkoj ima mnoštvo različitih programa koji obuhvataju zanate kao što su obrada metala, drveta, program za automehaničare, ugostiteljski i ekonomski program.

Šveđani posebno vode računa o učenicima sa invaliditetom i učenicima sa smetnjama u učenju, gde su svi vidovi programa prilagođeni njihovim mogućnostima i potrebama.

Takođe, ovo je dobar način da ostali učenici steknu osećaj za potrebe drugih ljudi, kao i važnost socijalizacije dece sa invaliditetom u redovne tokove”, kaže Šljivović.

Prema rečima Jelene Dimović, nastavnice srpskog jezika i književnosti nastavnici domaćini bili su veoma predusretljivi i komunikativni i trudili su se da odgovore na sva pitanja i što bolje objasne kako funkcioniše švedski sistem školstva.

FOTO: Gimnazija Zaječar

” Primetili smo da je škola odlično organizovana, snabdevena savremenom tehničkom opremom, ima veliku i prostranu biblioteku gde se mogu naći i knjige koje nisu na švedskom (neke od njih su prevodi savremenih romana i na našem jeziku), kao i prostranim halama za izvođenje praktične nastave”, istakla je Dimović.

Grupa nastavnika jezika i društvenih predmeta obišla je i časove sociologije, francuskog jezika i engleskog jezika, kao i časove auto CAD-a, informatike i robotike, a nastavnici matematike i fizike su boravili i na časovima matematike i fizike.

FOTO: Gimnazija Zaječar

“Ono što smo saznali je da Švedska organizuje polaganje nacionalnih testova na kraju školske godine i na taj način se ocenjuju učenici, ali i rad profesora, i da ta ocena ulazi u konačnu ocenu đaka.

Grupe su male, insistiraju na vođenju dijaloga i individualnom pristupu. Časovi su dinamični u opuštenoj atmosferi”, istakla je Nataša Stanojević, nastavnica matematike,

Tokom ove posete, nastavnici su imali prilike da posete i školu za odrasle i strance koji uče švedski jezik. Primetili smo da nastavnici imaju dobru međusobnu saradnju ali i dobru saradnju sa učenicima.

FOTO: Gimnazija Zaječar

Nastavnica sociologije dragana Rašić bila je oduševljena socijalnim kontaktom, koji su Šveđani pretočili u prelep običaj, tzv. fika – druženje uz kolače i kafu.

” Tokom boravka u Švedskoj imali smo prilike da boravimo i u univerzitetskom gradu Jenćepingu. Na univerzitet nas je primila profesorka na Katedri za ljudske resurse, koja se posebno bavi karijernim vođenjem i savetovanjem koje je od izuzetne važnosti u Švedskoj, jer je to pitanje kako pojedinca, tako i same države.

Kroz razgovor sa studentima i testiranjima oni dolaze do onoga što pojedincu najviše odgovara, čime im se prodočava ekonomska situacija i stanje na tržištu rada.

Tako svaki pojedinac sam zaključuje šta je ono što mu najviše odgovara, jer je njima izuzetno važno da njihovi učenici budu zadovoljni onim čime se bave.

Zato u srednjim školama postoje službe za karijerno vođenje i savetovanje da bi u tom periodu učenici mogli da se usmere ka raznim profesijama”, naglasila je Rašić.

Prema rečima nastavnika Gimnazije u Švedskoj je sport izuzetno važno mesto za svakog pojedinca, pa se deca od najranijeg uzrasta usmeravaju ka nekom sportu. Zato postoje razni sportski programi u samoj školi koji zadovoljavaju afinitete učenika. Sportske sale su opremljene svim potrebnim rekvizitima.

FOTO: Gimnazija Zaječar

Sve viđeno, profesori koji su učestvovali u razmeni, preneće svojim kolegama i pokušaće zajedno da neke programe sprovedu u svojoj školi, a postojeće unaprede onoliko koliko to školski sistem u Srbiji dozvoljava.

“Posebno smo zahvalni profesorima domaćinima i svima koji su učestvovali u sprovođenju ovog projekta, a naročito Dejanu Prvuloviću koji je inicijator ovog projekta.

Svi segmenti posete ostaće nam u najlepšem sećanju jer je organizacija našeg boravka bila besprekorna”, navode nastavnici Gimnazije.

Nastavnici iz Švedske u Zaječar će doći u septembru 2019. godine, kada će im, kako su naglasili, uzvratiti istom merom i pokazati se kao dobri domaćini.

Dodaj komentar