fbpx
Izdvajamo Kultura

Narodni muzej „Zaječar” u okviru manifestacije „Muzeji za 10″

Manifestacija „Muzeji za 10“ biće održana od 12. do 18. maja 2021. godine i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Na ovoj manifestaciji učestvovaće i zaječarski muzej.

Narodni muzej „Zaječar“ biće deo ove manifestacije, a za početak Manifestacije 12. maja biće priređena dokumentarna izložba “Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme” autora Nine Pogarčić, višeg kustosa – istoričara umetnosti.

„Izložba govori o razglednicama Zaječara koje, kao dragoceni slikovni izvori, čuvaju sećanja o gradu na Timoku. Izabarni topografski motivi na njima prikazuju kako je Zaječar, tokom nešto više od jednog veka, menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu“, navode u Narodnom muzeju “Zaječar”.

Otvaranje će biti na Gradskom trgu ili u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ sa početkom u 12 sati.

U okviru Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u subotu, 15. maja 2021. biće prikazan dokumentarno – animirani film “Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva” obiluje minuciozno prikupljenom i obrađenom arhivskom građom i retko viđenom ili nepoznatom foto-dokumentacijom koja prati sve etape istraživanja na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.

“Bogato je ilustrovan ostacima arhitekture, raskošnom arhitektonskom plastikom, skulpturama, mozaicima i dragocenim predmetima koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Zaječaru, čime detaljno kontekstualizuje istorijske periode koje obrađuje – bez suvišnih stručnih detalja koji bi opteređivali naraciju.”

Projekcija u galerija Narodnog muzeja „Zaječar” predviđena je za 18 sati.

Manifestacija „Muzeji za 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE

„Period za nama poslužio je kao pokazatelj da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-KOVID eri. Ove godine pozivamo publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: „Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipove ćemo objaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije nagraditi (više o nagradnom konkursu na: www.muzejisrbije.rs)“ poručuju iz zaječarskog muzeja.

Ove godine 17. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 15. maja, a tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti BESPLATAN.

Programi će biti realizovani uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.

Narodni muzej “Zaječar”

Dodaj komentar